“Wij hebben in één week tijd gezien wat anders twee jaar kost”

3450 kilometer stond er eind vorige week op de teller bij Richard Hagedoorn en Daria van der Heijden - Kamalitdinova van Royal Brinkman. Samen bezochten zij de regio rond Nur-Sultan, de hoofdstad van Kazachstan, een groeiland in de glastuinbouw. Voor Daria een uitgelezen kans om als nieuwe International Accountmanager snel veel klanten te bezoeken, zoals zij eerder dit jaar ook al in de regio Almaty deed.


Daria, 2e van links, en Richard, in het midden, op bezoek bij een komkommerteler

Grote reis
Tijdens de afgelopen bijna twee jaar was een bezoek aan Kazachstan vanwege corona lastig. Telers wisten Royal Brinkman echter al die tijd al goed te vinden, vertelt Richard, Area Manager voor Centraal-Azië en het Midden-Oosten. “Voor corona hebben we met beurzen een basis gelegd. Tijdens corona hebben we vervolgens veel vragen van telers gehad. Toen Daria net bij ons begonnen was vroegen ze vervolgens al: ‘Wanneer kom je naar ons?’ Eerst is ze naar de regio Almaty geweest deze zomer en begin deze maand hebben we uiteindelijk de trip naar de regio Nur-Sultan kunnen regelen.”


De groen omcirkelde regio's zijn bezocht. De blauwe volgt nog. De regio rond Nur-Sultan (voorheen Astana) die werd bezocht is twee keer zo groot als Nederland

“En wat voor trip,” vult Daria lachend aan. “Wij hebben in één week tijd gezien wat anders twee jaar kost.” De reis kwam nog net op tijd rond, voor de winter echt invalt in het Centraal-Aziatische land. Richard: “Het vroor er al een paar graden en het begon soms al licht te sneeuwen. Zodra het echt begint te sneeuwen, is het daar niet meer te doen om zoveel te reizen.”

Mentaliteit
Daria weet dat als geen ander, want zij is er geboren. Na diverse commerciële en internationale functies in allerlei sectoren is Kazachstan nu haar focusgebied, samen met de andere zogenaamde CIS-landen, voormalige Sovjet-republieken die zelfstandig zijn geworden. “Ik ken er de mentaliteit en voel me er goed thuis. Tijdens ons bezoek hebben we gezien dat telers vaak heel zelfstandig zijn en er goed in slagen hun problemen zelf op te lossen.”

Teeltkennis
Dat moet ook wel, want glastuinbouwbedrijven liggen er allemaal ver uit elkaar. Het resultaat van het bouwen van kassen naast energiecentrales, zodat de restwarmte de kas kan verwarmen. “Het zijn vaak investeerders die de kassen bouwen en zij zoeken er vervolgens telers bij”, weet Richard. “Er worden vooral veel tomaten en komkommers geteeld. Ook wel andere kasgroenten, maar aanzienlijk minder. Sierteelt zijn we in deze regio helemaal niet tegengekomen.”

Voor het runnen van de teeltbedrijven worden vaak telers van buiten aangetrokken. In het tuinbouwgroeiland is teeltkennis schaars. Daria: “Dat zijn soms Nederlanders, maar ik sprak ook een teler die een Russische vrouw als hoofdteler had aangesteld. Ze hadden haar al eens eerder in dienst gehad, maar hebben het toen een tijdje zonder haar gedaan. Inmiddels is zij terug bij de teler om samen nieuwe stappen te zetten.”

Problemen en preventie
Zoals gezegd lieten telers uit de regio tijdens corona veel van zich horen, onder meer met problemen. “Bij een teler met een nog relatief nieuwe kas van zo’n vijf jaar oud bleek er al een paar jaar een probleem met druppelaars te zijn. Echt een oplossing had men tot nu toe niet gevonden. Toen Richard echter eens goed naar het systeem ging kijken en vervolgens direct kon bellen met een specialist van ons, hebben we hoogstwaarschijnlijk nu wel de oorzaak van de problemen gevonden en de teler tips en adviezen kunnen geven om problemen voortaan te voorkomen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe wij werken en altijd bezig zijn om samen de teelt te verbeteren.” 

Veel telers hebben vanwege hun relatief afgelegen ligging vaak hun eigen routine ontwikkeld, geeft Richard aan. “Hierdoor weten ze soms niet dat er inmiddels nieuwere, betere oplossingen zijn. Door telers te bezoeken kom je daar pas achter en kun je ze helpen waar nodig.”

Een belangrijk aandachtspunt is hierbij hygiëne, stipt hij aan. “Daarop leggen we sinds twee jaar bij Royal Brinkman met een speciaal hygiëneteam veel nadruk. Met soms al relatief eenvoudige oplossingen, die echt niet altijd direct grote investeringen vragen, kunnen telers al schoner werken. Dat is extra belangrijk in een regio als deze, omdat het invliegen van biologische bestrijders hier lastiger is. Dan wordt preventie alleen maar belangrijker.”

Gezicht
Door de telers te bezoeken zijn Richard en Daria erin geslaagd Royal Brinkman (opnieuw) een gezicht te geven bij telers. Daria: “Dat is, zeker in Kazachstan, heel belangrijk. Telers hechten er veel belang aan om je in het echt te zien. Daarmee bouw je vertrouwen op, zowel bij telers die soms zelf ook naar Nederland komen als bij telers die ook met onze dealer daar werken. Wij bieden de combinatie aan.”

Aan het eind van de reis ontmoetten Richard en Daria toevallig in het vliegtuig terug nóg een teler, precies uit die ene regio in Kazachstan die nog bezocht moet worden. Richard lachend: “Hij kwam uit de regio Aktobe en vroeg direct wanneer we kwamen. We gaan dus zeker weer een reis plannen.”

Daria vult aan: “Dan kunnen we direct ook de nieuwste ontwikkelingen zien, want er gebeurt veel in het land. Telers vertelden dat ze eigenlijk gewoon kunnen kiezen aan wie ze leveren, omdat de vraag zo groot is en dat ze daarom vaak aan uitbreiden denken. Is het niet volgend jaar, dan wel de komende jaren.”

Voor meer informatie:
Richard Hagedoorn
Daria van der Heijden – Kamalitdinova
Royal Brinkman
richard.hagedoorn@royalbrinkman.com 
daria.van.der.heijden@royalbrinkman.com 
www.royalbrinkman.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven