Duits uitstel Nordstream 2 drijft gasprijs weer op

Door een gisteren genomen Duits besluit lijkt de kans op een snelle ingebruikname van de gaspijpleiding Nordstream 2 van Rusland naar Duitsland voorlopig verkeken. Dat heeft direct effect gehad op de gasprijzen. Die zijn weer gaan stijgen en schommelen alweer dicht rond de 100 euro per megawattuur. 

De Duitse energietoezichthouder wil dat bedrijven die bij Nordstream 2 volgens Duits recht georganiseerd worden. Dat kost tijd en veroorzaakt uitstel.

Nordstream 2 is al jaren het onderwerp van een hoogoplopend politiek conflict tussen Rusland, Europa en de Verenigde Staten, zo geeft de NOS een stukje duiding. De VS vinden dat Europa zich te afhankelijk maakt van Russisch gas en daarmee slachtoffer dreigt te worden van energiechantage. Criticasters van de gaspijpleiding zien de huidige gascrisis in Europa als het bewijs hiervan.

Volgens Rusland is het gastekort te wijten aan het besluit van veel Europese landen om geen langetermijncontracten af te sluiten en gas in te kopen op de dagmarkten in Europa. Moskou benadrukt dat alle leveringsverplichtingen worden nagekomen.

Bron: NOS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven