"Kiemgroenten voedzamer dankzij ledbelichting"

Kiemgroenten hebben hoge concentraties anti-oxidanten, zelfs tot 100 keer meer dan volwassen planten. Door gebruik te maken van ledbelichting kunnen de inhoudsstoffen in de plantjes nog meer worden verhoogd, zo heeft de Spaanse onderzoekster Lorena Martínez ontdekt. Zij is werkzaam binnen de Groep Naoogst en Koeling van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Polytechnische Universiteit van Cartagena en doet er onderzoek met belichting van kiemgroenten. 

"Als broccolikiemen na 10 dagen groei tot 100 keer meer kankerbestrijdende stoffen kunnen bevatten dan de volwassen plant en we er bovendien in slagen om de plant te stimuleren zodat ze het gehalte aan deze stoffen verdubbelt na de toepassing van bijvoorbeeld ledbelichting, UV-B, UV-C, ultrageluid of microgolven, staan we voor een grote vooruitgang voor de voedingsindustrie", legt de onderzoekster uit.

"Sommige van de nieuwe resultaten hebben de toename van gezonde voedingsbestanddelen aangetoond na de toepassing van blauw en rood licht, of van UV-B en UV-C tijdens de oogst. De toepassing van deze stresssituaties heeft bewezen een geschikte methode te zijn om de kwaliteit van deze producten te behouden en hun gezonde eigenschappen nog te verbeteren door de productie van carotenoïden, fenolverbindingen en isothiocyanaten te stimuleren, die belangrijke anti-oxidanten en ontstekingsremmende verbindingen zijn."

Behandelingen met led- en UV-lampen zijn vooral effectief gebleken bij kruisbloemige kiemgroenten, zoals broccoli, radijs, boerenkool of rode kool. Wetenschappers hebben ook de effectiviteit ervan bewezen bij wortelkiemen. Bovendien is gebleken dat de continue toepassing van ledlampen uit verschillende gebieden van het zichtbare lichtspectrum effectief is bij rijpe vruchten, zoals paprika's, door de biosynthese van carotenoïden met 20% te verbeteren.

"Gezien de eenvoud van de behandeling en de veelzijdigheid ervan, kan deze technologie, die overigens een laag energieverbruik heeft, ongetwijfeld worden toegepast op de meeste groenten en fruit, zowel na de oogst als voor de oogst."

Bron: laverdad.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven