Arbeidskosten verlagen en efficiëntie verhogen met plug

“Tot nu was er weinig aandacht voor arbeidsbesparing en efficiëntieverbetering. Dit was aanleiding om te starten met AeroMax en zo zag onze reeks pluggen het levenslicht. We wilden onze arbeidsbehoefte reduceren en de efficiëntie van het gehele teeltproces verhogen," zegt dr. Vijay Rapaka, global research manager bij Smithers-Oasis Company. 

Eerder dit jaar werd Horticubes AeroMax met succes gelanceerd door OASIS Grower Solutions, een onderdeel van Smither-Oasis Company. "We hebben sindsdien veel positieve reacties gekregen op de veelzijdigheid van ons substraat en de gebruiksvriendelijkheid. Een groot voordeel van Horticubes AeroMax is de veelvoud aan manieren waarop het substraat bijdraagt aan arbeidsbesparing en de operationele efficiëntie verhoogt."


Horticubes AeroMax

Ready-to-seed en geschikt voor automatisering
Het voorbereiden van trays voor het zaaien, is een zeer tijdrovende bezigheid, met name wanneer er gebruik wordt gemaakt van een los substraat op basis van turf. Waar het vullen van trays met los medium veel tijd kost, worden de Horticubes van AeroMax in aaneengesloten vellen van 25,4 bij 50,8 cm geleverd, die zeer eenvoudig in de trays kunnen worden geplaatst. Volgens Rapaka wordt hierdoor een deel van de voorbereiding voor het zaaien overbodig. 

Horticubes AeroMax werd tevens ontworpen met het oog op automatisering, zoals vacuüm- en trommelzaaien. "De zaaigaten hebben dezelfde vorm en onderlinge afstand, wat bij mechanisch zaaien een uniforme plaatsing van de zaden garandeert en tijd en arbeid bespaart.

Terwijl andere substraten een bovenlaag van vermiculiet vereisen voor een gelijkmatige ontkieming, is deze extra stap voor Horticubes AeroMax geen vereiste, dankzij de lage dichtheid en optimale water-luchtratio. Men verkrijgt uniforme jonge planten, maar kan tegelijk op arbeid besparen, omdat er geen bovenlaag nodig is," legt Vijay uit. 


Brenton Williams, vertegenwoordiger bij OGS, demonstreert waarom Horticubes AeroMax substraat het zaaiproces versnelt.  

Meer gelijkmatige groei
Vijay legt uit dat Horticubes AeroMax ook na het zaaien arbeidsbesparend is omdat de uniformiteit van de jonge planten het sorteren voor het transplanteren makkelijker maakt. Het zorgt eveneens voor een toename van het aantal planten dat in een bepaalde periode van worden getransplanteerd. 

Horticubes AeroMax zou daarnaast de groei met zo'n 20% doen toenemen waardoor de jonge planten ongeveer twee dagen eerder kunnen worden uitgeplant. "Door de snelle en uniforme groei kunnen we het tijdstip waarop de planten worden verpalnt met twee dagen vervroegen, men kan dus 10 tot 15% meer biomassa met dezelfde footprint en dezelfde arbeidstijd telen."

Minder tijd nodig voor schoonmaken en meer tijd om te telen
Telers kunnen daarnaast op arbeid besparen, omdat er minder tijd aan schoonmaken hoeft te worden besteed, dankzij het speciaal ontwikkelde substraat dat geen organisch materiaal bevat. Met Horticubes AeroMax behoort het opvegen van losse stukjes tot het verleden. Daarnaast kunnen de substraatvellen in platte trays worden geplaatst in plaats van in trays met vakjes, die moeilijker schoon te maken zijn.

Volgens Vijay zorgt Horticubes AeroMax er zelfs voor dat het systeem voor teelt op water minder vaak hoeft te worden gereinigd. Dit aspect wordt nog versterkt doordat het oppervlak van de AeroMax-vellen relatief droog blijft waardoor de groei van algen en het ontstaan van biofilm wordt verminderd. 


Een gezond eindproduct

Planten zijn schoon en van consistente kwaliteit
De gelijkmatige groei geldt niet alleen voor de jonge planten. Ook de volgroeide planten zijn van consistente kwaliteit. Hierdoor kan de tijd die nodig is voor het sorteren van de planten worden gereduceerd. Dankzij het feit dat Horticubes Aeromax inert is, hoeven de planten na de oogst niet te worden gewassen. Dit vermindert arbeid en voorkomt afval. 

"De arbeidsbesparing die Horticubes AeroMax oplevert, vertaalt zich naar meer tijd om te telen, waarde te creëren, en minder tijd die besteed hoeft te worden aan handmatige taken. Het draait allemaal om het minimaliseren van werkzaamheden die geen waarde toevoegen aan het product. Natuurlijk zijn er taken die we uit moeten voeren, zoals schoonmaken en onderhoud, maar deze creëren geen waarde. Met Horticubes AeroMax hebben we niet alleen het teeltproces versneld en sterkere en gezondere planten gecreëerd, maar ook de tijd die nodig is voor deze processen gereduceerd," besluit Vijay.

Voor meer informatie: 
Vijay Rapaka, Global Research Manager
Oasis Grower Solutions
www.oasisgrowersolutions.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven