Bladbemesting in blauwe bes voor hogere productie

Na de bloei van de blauwe bes kan de grootte van bessen explosief toenemen. De vruchten bevatten veel kalium en met een sterke toename van de vrucht is er dus ook een sterke vraag aan kalium door de plant. De behoefte is zelfs sterker dan de plant via de wortels kan opnemen.

Bij Blueberry Fields in België is door Tessenderlo Kerley Intenational gekeken of in deze extra behoefte aan kalium kan worden voorzien door de bladbemesting met K-Leaf. K-Leaf is een bladbemesting op basis van kaliumsulfaat.

De kaliumsulfaat van K-Leaf is dusdanig bewerkt dat deze snel en volledig oplost, vertelt Herman Eijkelboom, teeltdeskundige bij het bedrijf dat ook in diverse glasgewassen, waaronder roos en tomaat, testen doet met nieuwe meststoffen. In tomaat bleek door het gebruik van de oxidator hypochloriet in de eerder gepubliceerde proef de zwakke reductor thiosulfaat af te breken. Thiosulfaat was daarom niet meer terug te vinden in het druppelwater. In rozen loopt nog een vergelijkbare test.

Hieronder deelt Herman de resultaten van de proef in blauwe bes.


In België werd bladbemesting met K-Leaf® in blauwe bes getest

K-Leaf is op drie momenten tijdens de teelt van Brigitta toegepast. Vanaf de volle bloei, na een week en nog een keer twee weken na de volle bloei. Per toepassing werd 10 kg K-Leaf toegepast in 300 liter water per hectare. Ook werd gekeken of een enkelvoudige toepassing van K-Leaf als de bessen op de helft van de uiteindelijk grootte waren ook een effect gaf.

Tijdens het oogstseizoen werden op drie dagen 100 blauwe bessen geplukt per behandeling.

Gewicht (gr) per 100 blauwe bessen

Een enkelvoudige toepassing van K-Leaf bleek geen effect te hebben op de grootte van de bessen. Een herhaalde toepassing had wel een duidelijk effect op de grootte van de bessen. Dit pakte met name gunstig uit voor de bessen aan het eind van het groeiseizoen. Deze waren duidelijk groter.

Tevens is gekeken naar het effect op Brix en stevigheid. Hier werden geen significante verschillen gevonden tussen de controle en een herhaalde toepassing van K-Leaf. Alleen op 4 augustus werd een lagere Brix waarde gevonden bij de enkelvoudige toepassing van K-Leaf.Voor stevigheid werd op geen enkele dag een significant verschil vastgesteld. De stevigheid werd bepaald door te kijken hoeveel druk men moest uitoefenen voordat de bes barstte.

Een herhaalde toepassing van K-Leaf als bladbemester aanvullend op de druppelbemesting blijkt, zo concludeert Herman op basis van het bovenstaande, een goede aanvulling te zijn om de productie te verhogen zonder dat dit negatieve effecten heeft op de smaak of de stevigheid.

Voor meer informatie:
Herman Eijkelboom
Tessenderlo Kerley International

+31 622 48 34 82 
herman.eijkelboom@tessenderlo.com
www.tessenderlokerley.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven