De HNT-kennistest: Wat zijn de drie plantbalansen?

Het concept Het Nieuwe Telen (HNT) is niet meer weg te denken uit de Nederlandse tuinbouwpraktijk. Het werd in 2009 geïntroduceerd en is inmiddels een veelgebruikte methode die zorgt voor een weerbaar gewas, met een lager verbruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Toch kent niet iedereen de theorie al, zeker niet-telers niet. Om hun kennis te testen (en daarna bij te spijkeren) is er een cursus HNT voor niet-telers. Of dit voor u van belang is, kunt u simpel testen door de vraag: 'Wat zijn de drie plantbalansen in HNT?' te beantwoorden.

Aansluitend zijn er nog extra vragen:

  • Met een meetbox kan de tuinbouwondernemer inzicht krijgen van de klimaatprocessen in de kas. Waarom is het plaatsen van een meetbox boven het horizontale scherm zinvol?
  • Onder welke omstandigheden bereik je een hoge fotosynthese capaciteit van een gewas?
  • Welke klimaat factoren staan aan de aanmaak-kant van de assimilatenbalans?
  • Het is avond. De tuinbouwondernemer zet ventilatoren aan om luchtbeweging rond de planten te bevorderen. Met welke doelen doet hij dat?
  • Wat is de drijfveer achter verdamping?
  • In de nacht wordt de bladtemperatuur gelijk aan de kasluchttemperatuur. Hoe reageert de plant?
  • Waarom klopt de redenering “in de ochtend moet het gewas het eerst zelf kunnen dus geef ik pas laat water” bij toenemende straling niet volgens het principe van de plantbalansen?

Bovenstaande vragen komen aan bod in de cursus. In de maanden december, januari en februari is het mogelijk om op de eigen locatie óf de trainingslocatie in Huissen (MeaVota) de driedelige cursus HNT te volgen, zo brengt Greenport Arnhem-Nijmegen onder de aandacht. Bij 8 aanmeldingen of meer gaat de cursus van start. Cursuslocatie, datum en tijd in overleg. Ook via Kas als Energiebron zijn er cursussen te vinden. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven