Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Waterschaarste is veruit de grootste uitdaging bij glastuinbouw in Golfregio"

Over twintig jaar zullen vele regio’s op de wereldkaart rood kleuren, als het gaat om de beschikbaarheid van zoet water. Volgens Sander van Golberdinge van Grodan gaat dit tegelijk een enorme uitdaging vormen in de voedselproductie. “Dat is verontrustend, maar een grote kans voor de hightech glastuinbouw. In de Golfregio is water nu al dé reden om in moderne kassen te telen.”

Substraatleverancier Grodan uit Roermond is sinds dit jaar partner van Dutch Greenhouse Delta (DGD). “In de Golfregio zien we veel kansen en Dutch Greenhouse Delta helpt ons om daar gezamenlijk op in te spelen als tuinbouwtoeleveranciers. Met behulp van dit unieke netwerk kunnen we vele productoplossingen, services en kennis bieden voor veilige en duurzame voedseloplossingen wereldwijd”, vindt Van Golberdinge.

Hij wijst op de impact van water voor de wereld: “Mensen realiseren zich nog onvoldoende hoe groot de waterschaarste in de wereld gaat worden. De wereldbevolking groeit, er komt meer industrie en meer consumptie. Over twintig jaar zijn er grote delen in de wereld waar minder water beschikbaar is dan er jaarlijks wordt verbruikt.”

De uitdaging is enorm en zelfs verontrustend groot, vindt hij. “Maar tegelijkertijd ligt hier een grote kans voor de Nederlandse glastuinbouwsector. Er zal in steeds meer landen wetgeving komen die aandringt op zuinig watergebruik en ook op beperking van de milieu-impact door watergebruik in de land- en tuinbouw. Waterbesparing wordt een belangrijke drive om te kiezen voor hoogwaardige glastuinbouw.”

In de Golfregio is de situatie nu al zo, daar draait alles om water. “Staten in de Golfregio hebben nauwelijks vruchtbare grond en ook het extreme klimaat staat land- en tuinbouw in de weg. Tegelijk streven de overheden in deze landen naar meer voedselzekerheid en onafhankelijkheid. Door te kiezen voor het telen in hoogwaardige kassen kunnen ze spaarzaam met water hun eigen voedsel verbouwen."

De afgelopen jaren was de substraatproducent betrokken bij diverse glastuinbouwprojecten in de regio, waaronder Al Dahra in de Verenigde Arabische Emiraten en The Green Mast in Riyad, Saudi-Arabië. The Green Mast produceert tomaten, komkommers en paprika’s; Al Dahra teelt onder meer tomaten in duurzame kassen. “Het waterverbruik is afhankelijk van het externe klimaat - wat ook in de Golfregio nog behoorlijk verschillend kan zijn - en de specifieke omstandigheden in de kas zelf. Om goed rekening te houden met die factoren stemmen wij met onze klanten af wat het juiste type substraat is voor hun bedrijf.”

Waterschaarste uitdaging
Met ruim vijftig jaar ervaring in substraatteelt, weet Grodan inmiddels hoe zo zuinig mogelijk kan worden omgesprongen met water. Toch gaat de ontwikkeling nog volop door. “Wij doen doorlopend onderzoek naar de beste irrigatiestrategie en het optimaal gebruik van water”, vertelt Van Golberdinge.

Van de teelt op substraat is bekend dat het enorm zuinig watergebruik mogelijk maakt. Zo is de productie van een kilo tomaten op substraatteelt in een zeeklimaat mogelijk met vier liter water. Bij een vollegrondsteelt kan deze waterbehoefte in een warm, droog klimaat oplopen tot 300 liter. “Onze steenwol bindt geen water en voedingsstoffen, zodat alles beschikbaar is voor de plant. Die eigenschap maakt het voor telers mogelijk om het uitstromende water, de drain, op te vangen, te zuiveren en hergebruiken. Zo ontstaat een waterkringloop die heel efficiënt is. Met het gebruik van de juiste teeltinformatie kun je precies de hoeveelheid water en meststoffen doseren die de plant nodig heeft. Dit heeft ook een positieve impact op de waterkwaliteit en daarmee op de productie.”

Ontwikkelingen Golfregio
Momenteel groeit het oppervlak aan hoogwaardige kassen buiten Europa met vijf à zes procent, weet Van Golberdinge. Hij voorziet dat die groei nog langdurig zal aanhouden, en niet alleen vanwege de toenemende waterschaarste. “Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd in alle culturen en regio’s te weinig verse groenten gegeten worden. Tegelijk blijkt dat, wanneer de welvaart in een land groeit, ook de vraag naar hoogwaardige versproducten toeneemt. Dat is een interessante trend voor onze sector. Zeker omdat je hightech kassen altijd dichtbij steden kunt bouwen, zodat je de producten heel vers kunt leveren.”

De Golfregio past volgens Van Golberdinge goed in dat beeld. “De bevolking is zeer divers, met immigranten uit westerse landen maar ook andere delen van de wereld. Die migrantengemeenschap drukt een stempel op het economisch leven, maar ook hun eetgewoonten tellen mee.”

In veel Golfstaten staat de diversificatie van de economie hoog op de agenda, vanuit het besef dat de puur op olie gebaseerde economie zijn langste tijd heeft gehad. “De ontwikkeling van een lokale glastuinbouwsector is daarom ook waardevol voor deze landen”, vertelt Van Golberdinge. “Dutch Greenhouse Delta speelt hierin een sleutelrol. De organisatie legt de contacten met overheden en investeerders, geeft presentaties over de mogelijkheden van onze groeioplossingen. Ook kan DGD voor potentiële investeerders goed onderbouwen wat investeringen gaan opleveren. Dat helpt de markt te ontwikkelen, en in de slipstream kunnen toeleveranciers zakendoen.”

Ondersteuning op afstand
Van Golberdinge legt uit dat Grodan een andere rol heeft in de realisatie van internationale tuinbouwprojecten dan bijvoorbeeld kassenbouwers. “Zij leveren een turnkey glastuinbouwbedrijf op, wij verzorgen een onderdeel van het teeltsysteem, dat door afnemers per seizoen wordt ingekocht.”

Anderzijds komt bij substraatteelt veel serviceverlening kijken, geeft hij aan. “Ons business supportteam levert begeleiding bij het aansturen van de teelt en geeft antwoord op vragen van klanten wereldwijd, bijvoorbeeld over een wortelprobleem of de juiste watergift. Zo werken we samen aan precision growing.”

Door Grodan ontwikkelde hulpmiddelen als GroSens en e-Gro helpen de teler om de teelt op substraat efficiënter te maken. Met GroSens kan een teler met behulp van een handmeter en sensoren in de kas het watergehalte en de EC-waarde voortdurend checken. “Analyse van deze data door de teler en onze adviseurs geeft waardevolle informatie over aspecten als de vrucht- en wortelontwikkeling, plantgezondheid en helpt bij het optimaliseren van de irrigatiestrategie”, aldus Van Golberdinge. “Zeker in combinatie met ons platform e-Gro krijgt de teler de mogelijkheid om datagestuurd te telen. Via dit platform kunnen we de specifieke data van een teler namelijk combineren met andere data en dat levert tailormade advies op over de beste watergift.”

De genoemde techniek kan worden gezien als onderdeel van het autonoom telen, stelt de Public Affairs manager. “Met name e-Grow maakt het mogelijk om advies op afstand te geven. Dat is heel waardevol voor nieuwe internationale glastuinbouwgebieden, waar geen concentratie van teeltkennis aanwezig is zoals in Nederland. De ontwikkeling van autonome teeltsystemen kan de hightech glastuinbouw in een regio als het Midden-Oosten een enorme boost geven.”

Voor meer informatie:
Dutch Greenhouse Delta
info@dutchgreenhousedelta.com 
www.dutchgreenhousedelta.com

Publicatiedatum: