Carré de Lagnes-paprika's opnieuw op Franse markt

Carré de Lagnes-paprika’s werden altijd geteeld in de omgeving van Lagnes, Robion en Velleron, in de Frande Vaucluse, maar de teelt was in de jaren ’60 volledig uit Frankrijk verdwenen.

“Carré de Lagnes-paprika’s zijn goede, verse, goed rijp wordende paprika’s die je – net als tomaten – niet alleen gekookt, maar ook rauw kunt eten”, vertelt Dominique, die de uitdaging is aangegaan om de teeltactiviteiten van Carré de Lagnes-paprika’s opnieuw op te starten.

“Als de teelt goed verloopt, is het een prachtige plant en een prachtig product om mee te werken. We hebben echter nog te maken met enkele fundamentele problemen. Voorheen verloren diverse telers steeds grote delen van hun oogst en dus schakelden ze over op een hybride soort, een kruising die beter en eenvoudiger te telen was.”

“Ik kreeg de eerste zaden in 1989. We waren op zoek naar iets speciaals. En dus vroeg ik de moeder van een schoolvriend of ze nog steeds zelf Carré de Lagnes-paprika’s teelde. Op deze manier heb ik de teelt van de zaden vernieuwd.”

Vervolgens hield een vereniging van paprikatelers zich 5 jaar lang bezig met het selecteren van alleen de beste exemplaren, om het ras in de officiële catalogus te kunnen laten opnemen.

Sinds bijna twee jaar is METRO (1e leverancier van onafhankelijke restauranthouders, cateraars en handelaren in Frankrijk) verantwoordelijk voor het verhandelen van de Carré de Lagnes-paprika’s van Dominique. “Zo zijn ze zichtbaar voor onder andere restauranteigenaren en voor degenen die met het product willen werken.”

“Het is leuk om de Carré de Lagnes-paprika’s aan onze Michelin-sterrenrestaurants te kunnen presenteren en om kleine telers te kunnen promoten die (deze) vergeten groenten opnieuw op de kaart willen zetten”, vindt Philippe, manager bij METRO in Avignon.

Bron: brut.media


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven