"Telers kunnen duizenden euro's per jaar besparen met warmtegevoelige coating"

Albotherm, een spin-outbedrijf van de Universiteit van Bristol, ontwikkelt een warmtegevoelige coating voor kasglas die het hele jaar door voor optimale temperaturen moet zorgen en de jaarlijkse kosten voor het aanbrengen en verwijderen van krijt en coatings weg moet nemen.

Molly Allington, CEO en medeoprichter van Albotherm, deed mee aan de REAP 2021 Start-Up Showcase. Ze legt uit dat de temperatuurregeling in de kassen van cruciaal belang is om de gewassen gezond te houden en de opbrengsten te maximaliseren. Molly: "In het Verenigd Koninkrijk wordt temperatuurbeheersing bereikt door het aanbrengen van coatings, die tijdens de zomermaanden als een zonwerend scherm fungeren en vervolgens voor de winter worden verwijderd."

"Onze coating wordt eenmalig aangebracht als een transparante laag. Naarmate het glas een bepaalde temperatuur bereikt, wordt het geleidelijk ondoorzichtig en weer doorzichtig naarmate het afkoelt. Het voordeel is dat de temperatuur het hele jaar door passief kan worden geregeld en dat er geen kostbaar krijt- en coatwerk nodig is."


CEO Molly Allington en CTO Dr. Sian Fussell, medeoprichters van Albotherm. Foto: Albotherm 

Het idee voor de coating ontstond tijdens het PhD-onderzoek van CTO Sian Fussell naar temperatuurresponsieve materialen.

Molly: "Sian realiseerde zich dat de materialen toepassingen in de tuinbouw kunnen hebben, dus bouwden we een bench-top modelkas in het lab en brachten onze materialen aan. Het werkte heel goed en verlaagde de temperatuur met 5 tot 10 graden. Toen realiseerden we ons dat het ook in de praktijk kon worden gebruikt."

"We ontwerpen het thermoregulerende product zo dat het op het glas kan worden aangebracht als een spuitcoating op dezelfde manier als de huidige krijten en coaten, zodat het binnen de normale procedures past."


Albotherm Product Afbeelding. Foto: Albotherm

"Op de lange termijn zien we dit als een platformtechnologie, omdat we uitdraaimaterialen kunnen gebruiken in een coating voor een reeks materialen, mogelijk ook voor polytunnels. We zijn ook in staat om formuleringen te maken die bij verschillende temperaturen, variërend van 18 tot 45 graden, in elkaar overgaan, zodat we de hoeveelheid licht die wordt tegengehouden kunnen regelen en op een kosteneffectieve manier de optimale temperatuur en het optimale lichtniveau in de tunnel of kas kunnen handhaven voor verschillende plantensoorten en klimaten. Bovendien kan onze technologie worden gebruikt op kassen."

Het bedrijf is gevestigd in Future Space, een starterscentrum in Bristol, en is betrokken bij producttrials. Molly: "Op dit moment zijn we het product aan het verfijnen voor de markt; we zijn vrij dicht bij het hebben van een levensvatbaar product. Nu moeten we de duurzaamheid daarvan verbeteren en de komende zes maanden opschalen."

Voor meer informatie:
University of Bristol
www.bristol.ac.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven