"internationaal nóg meer profileren met kwaliteit"

Kassenbouwers stemmen in met HortiQ-beleidsplan 2022

Op donderdag 11 november hebben zes turnkey kassenbouwers samen met stichting HortiQ ingestemd met de uitvoering in 2022 van het beleidsplan HortiQ Next Level. Zij zullen als eerste bedrijven werken aan integrale HortiQ-kwaliteitsketens.

Het HortiQ label omvat hiermee meerdere schakels in de leveranciersketen. HortiQ wil op deze wijze een belangrijke positieve bijdrage leveren aan de concurrentiekracht van het Nederlandse cluster in de snel ontwikkelende markt van internationale aanbieders, aldus Harm Maters, voorzitter van HortiQ.

Het HortiQ-certificaat is een onafhankelijk en objectief kwaliteitssysteem voor kassenbouwers, installatiebedrijven en andere technische toeleveranciers aan de glastuinbouw. Het HortiQ-certificaat wordt door de technische industrie en tuinbouw gebruikt zowel in de nationale- als internationale markt.

De HortiQ-gecertificeerde bedrijven die ingestemd hebben met de uitvoering van HortiQ Next level zijn: Bosman van Zaal, Certhon, Dalsem, Havecon Horticultural projects, KUBO tuinbouw projecten, Van der Hoeven Horticultural projects en Achmea  (Hagelunie, Interpolis, Avéro Achmea).


De ondertekening. V.l.n.r., van boven naar onder: Marco Braam – Bosman Van Zaal, Richard van der Sande, Henk Verbakel - Havecon Horticultural projects, Michiel Schoenmaeckers - Van der Hoeven Horticultural Projects, Dave Fennema – Dalsem, Harm Maters – HortiQ en Peter Broekman - Achmea

HortiQ Next Level
De ambitie zoals hierboven beschreven komt voort uit de visie HortiQ Next Level die ontwikkeld is door de stichting HortiQ. Harm: "HortiQ Next Level is voor de brede greenhouse technology sector. In samenwerking met grote turnkey kassenbouwers en Achmea (Hagelunie, Interpolis, Avéro Achmea) is vastgesteld dat het juist voor Nederland van groot belang is, zich nog duidelijker op kwaliteit internationaal te profileren."

Vraag van de klant verschuift
De grootschaligheid van projecten neemt toe, maar binnen de kas wordt het ook technisch complexer. Daarnaast is de internationale klant veelal niet meer het familiaire tuinbouw bedrijf maar grote investeerders en overheden die zelf geen tuinbouwkennis hebben en op zoek zijn naar turnkey oplossingen. "Deze investeerders stellen ook andere eisen aan de mate van risico beheersing en vragen meer informatie vooraf over de hardware en zeer zeker over transparante kwaliteitsnormen”, aldus Harm. "Voor de Nederlandse sector is het dan ook belangrijk hierin mee te gaan en de twee USP’s, Techniek en Teelt te combineren met een transparant kwaliteitslabel, gericht op productkwaliteit."

Commitment van Achmea
Achmea ondersteunt deze visie en zal haar eigen beleid inzake nieuwbouw projecten aanpassen. Deze trend zal zich de komende jaren verder ontwikkelen naar een acceptatiebeleid, waarbij het HortiQ-label een voorwaarde wordt voor acceptatie van een nieuwbouw project. Voor de Nederlandse markt zal begin 2022 een eerste stap door Achmea worden gezet.

Voor meer informatie:
HortiQ
www.hortiq.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven