Spanjaarden ontwikkelen app voor optimale kasteelt

Het Spaanse Grupo Operativo Inverconec is een digitale tool aan het ontwikkelen voor een alomvattend beheer van de kasteelt, met onder meer een traceerbaarheidssysteem die moet leiden tot een duurzamere teelt. Agroplanning, een bedrijf gespecialiseerd in precisietuinbouw, zal haar ervaring op het vlak van data-analyse en van draadloze communicatie met landbouwvoertuigen ter beschikking stellen.

Het initiatief kan ook rekenen op bijdragen van andere bedrijven en instellingen die een link hebben met de Spaanse kasteelt: Coexphal, Anecoop, Proexport, de Universiteit van Almería, Hispatec en Fundación Cajamar.

De innovatieve oplossingen zijn volledig gericht op digitaliseringsprocessen en geavanceerde analyses van informatie uit de hele waardeketen. Daarvoor wordt een beroep gedaan op meerdere informatiebronnen via Big Data-technologieën om processen te analyseren en te verbeteren, zowel bij de teelt als bij de distributie naar de consument.

Het GO Inverconec-project heeft een budget van € 566.000 dat voor 80% gefinancierd wordt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) en voor 20% door het Spaanse ministerie van Landbouw (MAPA), in het kader van het Nationaal Programma voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020. Het initiatief heeft een duur van ongeveer 2 jaar en loopt tot maart 2023.

Op dit moment werkt een aanzienlijk percentage van de kasteelt in Spanje met sensoren voor automatische of semi-automatische controle van meerdere aspecten van de teelt, zoals het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, irrigatie en omgevingsomstandig-heden. Er is echter geen geïntegreerd systeem voorhanden dat het mogelijk maakt om met alle technologieën op een gecoördineerde manier te werken.

Inverconec zal systemen en apparaten ontwikkelen die informatieverwerving vergemakkelijken en minder werklast inhouden voor de teler. Het doel is om de gegevens te standaardiseren en te komen tot een meer transparante traceerbaarheid in de toeleveringsketen, van teler en handelaar tot consument.

Bron: murcia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven