Beeld tuinbouwaanvragen NOW ronde 5 vergelijkbaar met ronde 4

Tholen - Het UVW heeft afgelopen vrijdag het register met bedrijven die een NOW-voorschot hebben ontvangen in de vijfde aanvraagronde openbaar gemaakt.

Het beeld voor de tuinbouw lijkt hetzelfde als bij ronde 4, zo blijkt uit een analyse van de redactie. Een enkel bedrijf vroeg (opnieuw) NOW aan na een of enkele rondes te hebben overgeslagen. Er zijn geen nieuwe bedrijven die hun voorschot uit ronde 1 inmiddels hebben terugbetaald of bij wie het bedrag naar beneden is bijgesteld.

Voorschot
Het gaat in ronde 5 om een tegemoetkoming voor de periode april, mei en juni 2021 die kon worden aangevraagd als ondernemers over 3 aaneengesloten maanden gemiddeld een omzetverlies van minimaal 20% hadden vergeleken met 2019. Ondernemers konden maximaal 85% van de loonsom van juni aanvragen. Meer details over de regels in ronde 5 hier bij het UVW.

Tot en met 31 oktober 2021 hebben bedrijven de tijd gehad een aanvraag voor een definitieve berekening in te dienen bij het UWV voor aanvraagronde 1. Voor de tweede NOW-ronde hebben bedrijven nog tot en met 5 januari 2022 de tijd voor zo'n definitieve berekening. De definitieve berekening of afrekening van andere NOW-rondes volgt nog later. Periodiek updatet het UWV de registers met NOW-bedragen.

Er is ook nog een ronde 6 geweest voor de maanden juli, augustus en september. Aanvragen van NOW voor die ronde kon tot en met 30 september 2021. Voordat ook hier alles definitief berekend is, zitten we in 2023, zo is nu al bekend.

De redactie heeft op basis van het UWV-register van ronde 5 en updates van de registers van ronde 1 en 2 opnieuw haar best gedaan een tuinbouwoverzicht te geven zonder te pretenderen volledig te zijn. Het overzicht (onderaan) is tot stand gekomen op basis van openbaar beschikbare informatie en geeft een inkijkje in de financiële stand van zaken in de sector.

Blik op de tuinbouw
Zo lang als de lijst was bij de NOW 1.0, zo lang is de lijst met aanvragers vanuit de tuinbouw inmiddels niet meer. Los van de lijst hieronder, met daarin tuinbouwtechniekspelers en toeleveranciers en als gehanteerde grens een opgesteld voorschot van 50.000 euro, valt op dat de tuincentra vrijwel niet voorkomen in de lijst. Dat was in ronde 3 en 4 veel vaker nog het geval. De sierteelt heeft over het algemeen dan ook goed gedraaid, zo werd de afgelopen tijd meermaals bevestigd in veilingcijfers, stemmingsindexen en uitspraken van telers.

In de voedingstuinbouw heeft cressenteler Koppert Cress, zoals bekend, veel last van corona. Net als in ronde 3 en 4 is ook in ronde 5 zo'n 1,2 miljoen euro NOW-voorschot ontvangen. Wie gericht gaat zoeken, zal nog meer telers tegenkomen. Uit het complete UWV-register is echter moeilijk op te maken of het hier om een stijging of daling van het aantal aanvragers gaat. 

In totaal ontvingen voor de maanden april, mei en juni van dit jaar ruim 45.000 bedrijven loonsteun, goed voor totaal ruim 2 miljard euro in totaal.

Een tuinbouwoverzicht
Het complete UWV-overzicht, 634 pagina's in totaal, is hier in te zien

Een tuinbouwoverzicht van onze redactie hieronder. Bedrijven die hun voorschot in ronde 1 of 2 inmiddels hebben terugbetaald staan niet meer in de lijst. Klik hier voor vergroting. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven