Wat is in de toekomst de nieuwe rol van telers als vertical farming toeneemt?

"Ik merk dat traditionele telers veel vragen hebben over vertical farming," zegt Christine Zimmerman-Loesll, voorzitster bij de Vereniging voor Vertical Farming. Ze was in het najaar van 2021 uitgenodigd om te spreken op een jaarlijkse bijeenkomst van de Beierse tuinbouwvereniging.

Tijdens het evenement brachten de afgevaardigden hun gevoel van onzekerheid over vertical farming ter sprake, aangezien er veel twijfels zijn over de technologie. Het leidde tot vruchtbare gesprekken en positieve reacties.


Foto links: Christine tijdens het evenement (3e van links)

Wat vinden de telers ervan?
Het zou goed zijn om input te krijgen van telers over wat zij vinden van vertical farming en de omschakeling die zij moeten maken. In antwoord daarop heeft Christine een aantal van de meest intrigerende vragen op een rijtje gezet.

  • Industrialiseren we de tuinbouw nog meer met vertical farming ?
  • Zullen grote sectoren de vertical farming beheren?
  • Als vertical farming de industrialisering versnelt, hoe reageren consumenten daar dan op?
  • Wat zou onze nieuwe rol op het bedrijf en in de tuinbouw zijn?
  • Welke rol zullen telers in de toekomst spelen?
  • Zijn we alleen natuurvriendelijk en bevorderen we de biodiversiteit?

Enquête: Het proces vlotter laten verlopen
"Mijn vraag is: hoe kan onze club deze overgang naar een duurzamere, veerkrachtigere voedselketen ondersteunen, waarbij alle spelers - de traditionele telers en de telers van de nieuwe tijd - worden betrokken?" vraagt Christine zich hardop af.

Daarom heeft de Association of Vertical Farming een enquête opgesteld waarin telers hun mening kunnen geven over vertical farming, of begeleiding welkom is, en hoe. Als de enquête is ingevuld, zullen beide partijen bij elkaar komen en kijken hoe ze de telers kunnen helpen door de processen soepeler te laten verlopen.

Veel te winnen bij vertical farming
"Het is echt een win-win situatie voor telers. Er zijn zo veel leegstaande gebouwen die kunnen worden gebruikt, in combinatie met de groene energie uit zonne-energie en biogas; vertical farms zouden een interessante nieuwe teeltwijze kunnen worden. We moeten een open discussie voeren over hoe we telers kunnen helpen bij een goede overgang van traditionele naar hightech tuinbouw, vooral over de wijze waarop technologie wordt ingezet en hoeveel zinvol is voor hun gebruik."

"De AVF ziet veel belangstelling voor vertical farming van telers in het VK en in stedelijke gebieden in Frankrijk. Velen zijn geïnteresseerd in de innovatiekant ervan. Naar mijn mening zijn zij de juiste mensen om dit aan te pakken, omdat zij de kennis hebben over planten en de teelt. Vertical farming zou voor meer stabiliteit kunnen zorgen en de kwetsbaarheid van de tuinbouw kunnen wegnemen. Het enige is dat ze niet weten hoe ze de overgang moeten regelen."

Informatie verspreiden
In de komende maanden zal de AVF de tuinbouw in de komende jaren introduceren bij de Duitse landbouwvereniging (DLG). Na het ondertekenen van een officieel partnerschap met hen, zullen er workshops worden gehouden en zijn ze bezig met het ontwerpen van een programma dat meer bewustzijn en zichtbaarheid zal creëren op het niveau van telers.

De eerste stap is om vertical farming te introduceren tijdens tentoonstellingen en conferenties. Volgens Christine zouden workshops het beste zijn voor telers om de vertical farming in de vingers te krijgen.

Voor meer informatie:
Christine Zimmermann-Loesll
Association for Vertical Farming
czl@vertical-farming.net
vertical-farming.net 

 

Germany Agriculture Association
www.dlg.org

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven