Parlementsleden op bezoek bij Primato

De N-VA-parlementsleden Arnout Coel en Sofie Joosen bezochten eind oktober tomatenteeltbedrijf Primato in Putte. Ook een melkveebedrijf werd bezocht. De parlementsleden gingen er in gesprek met de bedrijfsleiders, Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker en toekomstig ondervoorzitter Lode Ceyssens over de thema´s klimaat en energie in de land- en tuinbouwsector, zo deelt de Boerenbond in een verslag.

Op bezoek bij de familie Pittoors kregen de parlementsleden een toelichting op het tomatenbedrijf waar ondertussen de vierde generatie werkzaam is. De huidige serre startte in 2015 met 6 ha traditionele serreteelt en in 2017 werd dit uitgebreid met 6 ha belichte teelt. Om de serres te verwarmen, wordt gebruik gemaakt van een wkk met een rendement van 99%. Om de geproduceerde energie op het juiste moment te kunnen benutten, wordt gebruik gemaakt van een buffertank waarin warmte tijdelijk kan worden opgeslagen. Om energie te besparen worden schermdoeken gebruikt.

Ondanks het zeer hoge energetisch rendement van wkk´s dalen de broeikasgasemissies van de glastuinbouw niet, zo kregen de parlementsleden te horen. Dit komt deels doordat de broeikasgasemissies, die kunnen worden toegeschreven aan de elektriciteitsproductie die op het elektriciteitsnet worden gezet en die afkomstig zijn van wkk´s op glastuinbouwbedrijven, op de rekening van de glastuinbouwsector staan. Van de glastuinbouwsector wordt verwacht dat zij in 2023 toetreedt tot de energiebeleidsovereenkomst, om zodoende haar emissies tegen 2030 met ongeveer 40% te reduceren. De sector bereidt zich hierop voor, maar vraagt een ondersteunend sectorspecifiek beleid in dit kader.

Met de N-VA-delegatie werd afgesproken om na deze bedrijfsbezoeken in elk geval een aantal gesprekken verder te zetten.

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven