Biologische bestrijding in de Nederlandse wasabikas: "Vooral trips is lastig"

Zonder enige tuinbouwkennis begon Sander van Kampen in 2016 met een wasabiteeltproject. Inmiddels is zijn Dutch Wasabi, uit de Nederlandse kas, alom bekend. Omdat de teeltduur van het product ruim anderhalf jaar is, komt er flink wat geduld bij kijken en zijn er de nodige uitdagingen. Biobest helpt, dankzij een samenwerkings-verband sinds 2017, de teler met zijn biologische bestrijding. 

Trips
Vooral trips is een lastig insect om te bestrijden, zo deelt men. De Californische trips is namelijk een vector van het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV), wat kan zorgen voor veel schade en zelfs uitval van het gewas. Door inzet van de roofmijt Amblyseius swirskii wordt de tripsdruk laag gehouden. Deze roofmijt reageert goed op het stuifmeel van lisdodde: ‘Nutrimite’. Dit voedings-supplement zorgt ervoor dat de roofmijtsoort in leven blijft bij afwezigheid van voedsel.

Nutrimite wordt elke veertien dagen toegepast om te zorgen dat er ten alle tijde voedsel aanwezig is. Daarmee wordt al een leger van roofmijten opgebouwd, voordat de trips zijn intrede doet in de kas. Naast de inzet van A. swirskii wordt er gespoten met biologische middelen (zoals Azadirachtine) om de trips te onderdrukken.

Bladluizen en rupsen
Andere plagen, zoals bladluizen en rupsen, zijn ook aanwezig in dit gewas. Ter bestrijding van bladluizen worden verschillende bestrijders geïntroduceerd. Zo worden onder andere sluipwespen (Aphidius colemani & Aphidius ervi) en galmuggen (Aphidoletes aphidimyza) met succes ingezet!

Rupsen worden ook op een biologische wijze bestreden met de hulp van bacteriën. Delfin wordt onder andere toegepast om rupsen van de Turkse mot aan te pakken op een biologische manier. De bacterie komt via vraat binnen in de plaag. Die vormt bij de hoge pH in de maag van de rups kristallen die de maagwand van de plaag doorboren.  
 
Door de kennis die afgelopen jaren is opgedaan lukt het de teler met zijn adviseurs steeds beter om de plagen in bedwang te houden. 

Voor meer informatie:
Biobest Group
info@biobestgroup.com
www.biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven