Koud weer zorgt voor prijsopleving kasgroenten in Almería

De start van het Spaanse groente- en fruitseizoen is niet makkelijk geweest voor de telers in de Spaanse provincie Almería. Sommige producten lieten prijzen van € 0,10 per kilo optekenen, wat met de stijgende kosten een onhoudbaar cijfer was. Ook vorige week nog brachten aubergines slechts € 0,25 per kilo op, California-paprika's € 0,40 en courgettes minder dan € 0,50.

Maar begin deze week kwam er een eind aan de lage prijzen. Op de veilingen werden voor bijna alle groenten uit de bedekte teelt mooie prijzen behaald, vertelde José Antonio Baños, voorzitter van de coöperatie Ejidomar, begin deze week in de krant Ideal.

"Deze prijssituatie heeft te maken met de komst van het koude weer. Nu hebben we al enkele dagen mooie prijzen, maar dat is natuurlijk niet voldoende om de lage waarden van de voorbije weken te compenseren. Het is alleszins positief dat de kou dit jaar eerder in het land komt dan in voorgaande jaren, want dat zie je terug in de verkoopprijzen." De sector is dan ook optimistisch wat betreft de maand november. In tegenstelling tot vorig jaar, ziet het ernaar uit dat de telersprijzen stabiel zullen blijven in de voorlaatste maand van het jaar.

Courgette haalde dinsdag 9 november in sommige gevallen meer dan € 1 per kilo op de veilingen. Ook komkommer deed er een paar centen bij en steeg boven de € 0,75 en aubergine zit al een paar dagen boven de € 0,85 per kilo.

California-paprika steeg dinsdag tot ongeveer € 0,80 per kilo. "In dit geval is de aanvoer verminderd, omdat het een groente is die een paar dagen langer op de plant kan worden gehouden. Telers profiteren daarvan om te wachten op betere prijzen", legt de voorzitter van Ejidomar uit.

Voor pruimtomaat lag de prijs rond de € 0,90 per kilo, wat vergelijkbaar is met de waarde van de gewone tomaat.

Bron: ideal.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven