Meer duidelijkheid over exacte gevolgen Vlaams klimaatplan op glastuinbouw

Na de eerste verontwaardiging over de consequenties die een vorig week goedgekeurd Vlaams klimaatplan hebben voor de glastuinbouwsector is inmiddels ook meer bekend over de details. Dat deelt de Boerenbond. Diverse telers spraken in reactie op het besluit al hun zorgen uit.

De aangekondigde uitfasering van warmtekrachtcertificaten is van toepassing op nieuwe en ingrijpend gewijzigde wkk's op fossiele brandstoffen en dat vanaf 2023 (-100% in 2023) in plaats van 2030. Voor de huidige wkk's die wkc's ontvangen, zal er vanaf 2023 dus niets veranderen.

Wel wordt ook de investeringspremie voor micro-wkk op fossiele brandstoffen vanaf 1 januari 2022 afgeschaft.

Daarnaast wordt in het Vlaams klimaatplan gesproken over een aardgasheffing, weet de belangenbehartiger. Deze aardgasheffing zal worden geheven bij ondernemingen en niet-residentiële afnemers aangesloten op lage- en middendruk en zal dus ook van toepassing zijn op de glastuinbouwsector. Momenteel is nog niet beslist hoe hoog deze aardgasheffing zal zijn. Er zijn bedragen van €80/maand (oftewel €960/jaar) genoemd, maar deze bedragen zijn dus nog niet definitief.

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven