Opgelet: nieuwe eisen voor generatoren bij herplaatsing WKK’s uitgelegd

In verband met de Verordening (EU) 2016/631 gelden vanaf 17 mei 2018 aangepaste eisen voor nieuwe generatoren van warmtekracht-koppelingen. Voor installaties die op 17 mei 2018 reeds op het net waren aangesloten of waarvoor een koopovereenkomst is gesloten tussen 17 mei 2018 en 27 april 2019 gelden deze eisen niet. Bij Blue Terra Energy Experts merkten ze dat er onduidelijkheden zijn over bestaande installaties. Zij geven verduidelijking van de regelgeving op de website van Glastuinbouw Nederland.

Voor een bestaande WKK-installatie die herplaatst wordt op een andere locatie moet, volgens de regelgeving, de CE-markering worden herzien. Daarmee moet worden voldaan aan de laatste wet- en regelgeving en hiermee automatisch aan de Verordening (EU) 2016/631.

Dit heeft onder andere consequenties voor de generator en de elektrische installatie. In veel gevallen moet de generator worden vervangen door een zwaardere versie om te voldoen aan de eisen en zijn uitgebreider beveiligingsapparatuur benodigd. Dit is ongeacht wat de zwaarte van de netaansluiting is of dat er eerder al een WKK op de locatie aanwezig was.

Voor installaties groter dan 1 MW is het tevens zaak vanuit de fabrikant van de installatie een certificaat te ontvangen van onafhankelijke goedkeur voor het voldoen aan de eisen van Verordening (EU) 2016/631. Het herplaatsen van een bestaande WKK met een generator die niet voldoet aan de eisen van Verordening (EU) 2016/631 kan ertoe leiden dat de netbeheerder eist dat de WKK wordt afgesloten. Voor ondernemers is het daarmee belangrijk dat er ook bij een herplaatsing van een WKK-gasmotor goed wordt gecontroleerd dat een WKK voorzien is van een geactualiseerde CE-markering.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven