Den Haag kijkt naar andere wijze van ODE-compensatie glastuinbouw

De ministeries in Den Haag zijn bezig met knutselen aan in de glastuinbouw gehate Opslag Duurzame Energie. Den Haag wil bedrijven tegemoet komen in de energiekosten, maar hoe een en ander precies vormgegeven moet worden, is nog onduidelijk. Dat blijkt uit een brief van minister Schouten (LNV) en staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (EZK) aan de Tweede Kamer.

In de brief schrijven de beleidsmakers over de compensatieregeling voor de glastuinbouw:

"De transitie naar een glastuinbouwsector zonder CO2-uitstoot vraagt een omschakeling van eenvoudige inkoop van aardgas naar de nu vaak nog complexe en soms instabiele inkoop van zowel warmte, elektriciteit als CO2. Het is nodig perspectief te houden op die klimaatneutrale glastuinbouw en het is van belang dat de overheid die toekomst onderschrijft en faciliteert.

De wijze waarop we daar komen zullen we met alle verantwoordelijke en betrokken partijen samen moeten vormgeven. Ten aanzien van de compensatie van de ODE-tariefstijging blijkt een directe compensatieregeling achteraf niet passend te maken voor de doelgroep van tuinders die sterk getroffen zijn door de ODE-tariefsverhoging in de 3e schijf elektriciteit."

Minister Schouten belooft met het ministerie van Financiën in gesprek te gaan om dit proces 'een stimulans te geven op een andere wijze dan compensatie van individuele tuinders voor hun hogere elektriciteitsrekening. Daarbij kijk zij ook naar de lijn die voor
de industrie is gevolgd bij de besteding van de gereserveerde ODE-middelen.

Dit najaar werd bij de presentatie van de Miljoenennota 11 miljoen euro voor de glastuinbouw toegezegd voor de komende twee jaar. Voor de industrie is twee keer 14 miljoen euro beschikbaar om bedrijven tegemoet te komen.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven