Courgette- en paprikaseizoen van start op Sicilië

De eerste groene courgette en paprika’s van de telersorganisatie Fonteverde uit het Italiaanse Ispica zijn op de markt. Net als vele andere bedrijven in de toeleveringsketen heeft ook Fonteverde te maken met de almaar stijgende grondstofprijzen. De vertraging van de goederenstroom in de belangrijkste Chinese havens weegt zwaar.

Carmelo Calabrese

“De seizoenen 2020/2021 en 2021/2022 worden sterk gekenmerkt door de stijging van de productiekosten. IJzer, plastic en meststoffen staan bovenaan de lijst. De prijs van stikstofhoudende meststoffen is zelfs verdubbeld en het ergste is dat er voor sommige producten, zoals kalium, geen zekerheid bestaat over de beschikbaarheid ervan voor 2022”,  zegt Carmelo Calabrese.

Foto genomen in de pre-Covid tijd

De vraag is of deze stijgingen worden gecompenseerd door parallelle stijgingen van de afzet van groenten en fruit. “We zijn 12 dagen geleden begonnen met de oogst van courgettes en paprika's in tunnels. Beide soorten zijn in een uitstekende staat en de eerste oogsten bevestigen de hoge kwaliteit. De courgette vertoont momenteel geen buitensporige aanwezigheid van het New Delhi virus, terwijl wij voor de paprika het gebruik van nuttige insecten tegen spintmijten, trips en witte vliegjes hebben opgevoerd. Hierdoor hebben wij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk kunnen verminderen.”


Foto genomen in de pre-Covid tijd

“Wat de afzet betreft, zitten we nog in de beginfase en zullen er schommelingen zijn. De prijs voor courgette is ongeveer €0,80 per kilo, een prijs die lager is dan die van het Spaanse gewas, dat wordt aangeboden voor €0,60 per kilo. Voor paprika's daarentegen is de situatie acceptabeler, met een prijs tussen €1,00 en €1,10 per kilo.”

Een andere belangrijke referentie van Fonteverde is de wortel, waarvan de inzaai bijna is voltooid. De oogst van dit gewaardeerde gewas begint begin februari en eindigt medio juni.

Luchtfoto van het hoofdkantoor van Ponteverde

“Het inzaaien van onze wortelen is bijna voltooid. Het weer is ons dit seizoen goed gezind. We hadden 100 mm regenwater in een paar dagen, dat geleidelijk viel, en dat was heel welkom, want het kwam de bodem ten goede. Alle fasen in de teelt zijn tot nu toe rustig verlopen en de gewassen komen op sommige percelen al uit de grond tevoorschijn.”

 

Voor meer informatie:
Carmelo Calabrese
OP Consorzio Fonteverde
Società Consortile Agricola a r.l.
C.da Fontanazza s.n.
97014 Ispica (RG) Italië
+39 0932 951484
patrizia@fonteverde.com
www.fonteverde.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven