"Telers in Egypte en Jordanië hebben zachtfruit ontdekt als hoogwaardig handelsgewas"

Telers in Egypte en Jordanië hebben zachtfruit ontdekt als een hoogwaardig handelsgewas. Doordat tuinbouwinnovatie telers in staat heeft gesteld meer te telen voor minder, is zachtfruit toegankelijker geworden voor het wekelijkse eetpatroon van de consument. Er liggen grote kansen voor Nederlandse technologieën en expertise om de teelt van zachtfruit te versterken.

In Egypte zijn aardbeien van de vollegrond een gevestigd handelsgewas. Kleine telers telen al generaties lang aardbeien voor de markt in het gouvernement Qalubeia. Door zijn concurrentievoordeel op schaal is Egypte een exporteur van diepgevroren aardbeien met een plaatselijke toegevoegde waarde. Jordanië deelt een lucratief exportvenster met Israël voor de aardbeienexport. Al-Jabali Farms, dat wordt gesteund door het door Nederland gefinancierde Head-Jo project project, maakt gebruik van Nederlandse hydrocultuurtechnologie om aardbeien te telen en deze marktkans te benutten.


Aardbeien op hydrocultuur in Jordanië

Nederlands teeltmateriaal draagt bij aan de mogelijkheden voor de zachtfruitteelt. Onlangs werd een lading van 13680 zaailingen, die vanuit Nederland naar Alexandrië kwam, ingeklaard voor import. Een comité van de Centrale Administratie voor Tuinbouw en Landbouwgewassen, de Landbouwquarantaine Autoriteit en het Onderzoeksinstituut voor Plantenziektebestrijding onderzocht ze en concludeerde dat ze veilig op de markt konden worden gebracht, aldus Al Masry Al Youm.


Innovatieve zachtfruitteelt in Egypte

Naast aardbeien zijn er nog andere mogelijkheden, zoals onlangs bleek tijdens een door NABC georganiseerde ‘Kennis- en Inspiratietour' van AGF-producten. Belco werkt aan de aanpassing van blauwe bessen aan het lokale klimaat voor zijn handelspartner Bakker Barendrecht, die levert aan Albert Heijn supermarkten in Nederland. De waardeketen voor zachtfruit werd aangewezen als een punt voor de follow-up om teeltmedia, gewasbescherming, irrigatie- en fertigatietechnologie en expertise uit Nederland te demonstreren.

Een Egyptisch-Nederlands familiebedrijf My Very Fruits maakt gebruik van een internetplatform en rechtstreekse verkoop om de afzet van "exotisch" fruit op de Egyptische middenklasse te richten. Met behulp van Nederlandse technologie en vermeerderingsmateriaal vervangen zij dure importproducten, waardoor dit gezonde fruit beter beschikbaar wordt voor de Egyptische consument.

De teams in Egypte en Jordanië blijven de ontwikkelingen in de tuinbouw volgen en werken samen met partners aan co-innovatie van lokaal relevante oplossingen om kansen te ontsluiten.

Voor meer informatie:
Ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
www.government.nl/en 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven