Sequentieverandering in een eiwit leidde tot ToBRFV

Het Tomato brown rugose fruit virus veroorzaakt inmiddels al tijden aanzienlijke schade aan tomatengewassen wereldwijd. Alle reden voor onderzoekers om zich op het virus te storten. 

ToBRFV overwint alle tobamovirusresistenties in tomaat, inclusief het duurzame Tm-22-resistentiegen, dat effectief blijkt tegen meerdere tobamovirussen. Onderzoekers laten nu zien dat het transporteiwit van ToBRFV (MPToBRFV) het virus in staat stelt om het Tm-22-resistentiegen te omzeilen. Voorbijgaande expressie van MPToBRFV kon de Tm-22-resistentierespons niet activeren. Door vervanging van de oorspronkelijke MP-sequentie van het tomatenmozaïekvirus (ToMV) door MPToBRFV kon dit recombinante virus Tm-22-resistente planten infecteren.

Met behulp van hybride eiwitanalyse laten de onderzoekers zien dat de elementen die nodig zijn om Tm-22 te ontwijken zich tussen de MPToBRFV-aminozuren 1 en 216 bevinden en niet in de staart (C-terminus), zoals eerder werd aangenomen. Analyse van ToBRFV systemische infectie in tomaat onthulde dat ToBRFV zich langzamer verspreidt dan ToMV.

Interessant is volgens de onderzoekers dat vervanging van de transporteiwitten van tabaksmozaïekvirus (TMV) en ToMV door MPToBRFV een verzwakking van de systemische infectie van beide virussen veroorzaakte. Analyse van de bewegingen van cel naar cel toonde aan dat MPToBRFV minder effectief beweegt in vergelijking met het transporteiwit van TMV (MPTMV). Deze bevindingen suggereren dat het overwinnen van Tm-22 geassocieerd is met een verzwakte MP-functie. Dit kan het succes van het Tm-22-resistentiegen verklaren, dat al meer dan 60 jaar standhield.

Lees het volledige onderzoek op apsjournals.apsnet.org.

Hak, Hagit, and Ziv Spiegelman, The Tomato Brown Rugose Fruit Virus Movement Protein Overcomes Tm-22 Resistance in Tomato While Attenuating Viral Transport, Molecular Plant-Microbe Interactions (2021). DOI: 10.1094/MPMI-01-21-0023-R


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven