Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe CAO voor 2.500 werknemers van tomatenpakstations in Murcia

Deze week hebben de vakbonden CC. OO. en UGT en de telersorganisatie Proexport in Águilas een nieuwe CAO ondertekend die betrekking heeft op zo'n 2.500 mensen die werken in bedrijven die zich toeleggen op de sortering en verpakking van verse tomaten in de Spaanse regio Murcia.

Het werk wordt hoofdzakelijk uitgevoerd door vrouwen (ongeveer 80%). Het merendeel van de bedrijven die onder de CAO vallen zijn lid van Proexport en zijn al jaren actief in de sector. Ze zijn gevestigd in Mazarrón, Águilas, Lorca en Cartagena, gemeenten waar ook de tomatenteelt in Murcia is geconcentreerd.

"De overeenkomst is positief voor alle partijen en we waarderen vooral dat de tomatenverwerkingsbedrijven, die overigens te lijden hebben onder de concurrentie uit Marokko en de lage prijzen die de retail betaalt, ervoor hebben gekozen om de lonen boven het minimumsalaris op te tillen tot € 14.000 euro per jaar en om alles in het werk te stellen om vaste en stabiele jobs aan te bieden", zei José Ibarra, afgevaardigde van de vakbond CC. OO. voor het district Campo de Cartagena.

Fernando Gómez, algemeen directeur van Proexport, was het eens met José Ibarra: "De overeenkomst introduceert meer flexibiliteit in de werkdag om aan bepaalde eisen van onze klanten te voldoen, maar tegelijkertijd zijn de Proexport-bedrijven die aan de overeenkomst zijn gebonden verplicht om minimaal 88% van hun personeel vaste fulltime of deeltijdse jobs aan te bieden." Het akkoord stelt echter vast dat dit hoge cijfer niet geëxtrapoleerd kan worden naar andere sectoren, gezien het specifieke karakter van deze sector.

Alle partijen zijn het erover eens dat de ondertekende overeenkomst de sociale rust in de bedrijven van de sector garandeert. De overeenkomst heeft een geldigheidsduur tot en met 31 december 2023 en het effect op de inkomens van de werknemers is als volgt: in 2021 worden de salarissen ten opzichte van 2020 verhoogd met 1% van 1 mei tot 31 augustus en met 1,8% vanaf 1 september tot 31 december (de overeenkomstige achterstand wordt uitbetaald). Voor 2022 en 2023 zijn loonstijgingen van respectievelijk 2,1% en 2,2% vastgesteld.

De tekst van de overeenkomst kan nog kleine wijzigingen ondergaan in zaken zoals verlof, vakanties, vakbondsrechten en verzekeringspolissen, en respecteert de huidige wetgeving inzake gelijkheid en non-discriminatie. 

Voor meer informatie:
Proexport
+34 968 271 779
proexport@proexport.es
www.proexport.es

Publicatiedatum: