Is in de ruimte geteelde sla voedzaam en veilig om te eten?

Het telen van veilige en gezonde voeding in de ruimte is belangrijk voor de bemande ruimtevaart: Nasa en ondersteunende teams werken al 40 jaar aan deze kwestie. Khodadad heeft samen met een team van het Kennedy Space Center en een bemanning aan boord van het International Space Station (ISS) sla geteeld om het gehalte aan voedingsstoffen te meten. Ze wilden ook onderzoeken of deze gewassen door voeding overgedragen ziekten kunnen overbrengen op bemanningsleden.

Het experimentele onderzoek werd uitgevoerd in een van Nasa's nieuwere modellen voor teeltmateriaal, het Veggie-systeem, in het internationale ruimtestation. De teeltruimte is een kleine, met leds verlichte container van 0,15 m2 en 45 cm hoog. Hij is uitgerust met ventilatoren om Iss-lucht door de groeiruimte te laten circuleren. Het onderzoek omvatte drie experimenten, Veg-01A, Veg-01B, en Veg-03A, die overeenkwamen met twee verschillende missies.

De sla die in dit experiment werd gebruikt was rode Romaine sla. De zaden begonnen de reis naar het ISS aanvankelijk verpakt in zaadkussentjes, die een speciaal ontworpen leiding bevatten om water naar het wortelsysteem te brengen en om meststof langzaam vrij te laten komen.

De nadruk van Dr. Khodadads onderzoek in deze studie lag op de microbiële en voedingsinhoud van de planten. Monsters van de planten die tijdens de oogst in de ruimte werden afgesneden, werden bliksemsnel ingevroren om voor analyse naar de Aarde te worden teruggebracht. Om uit te zoeken welke bacteriën op de sla zaten, gebruikten zij een techniek die 16S rRNA-gemeenschapsanalyse wordt genoemd, waarbij een wetenschapper al het DNA van een monster verzamelt en dit gebruikt om vast te stellen welke bacteriesoorten zich daar bevinden. Er werd ook gebruikgemaakt van traditionele teelttechnieken, waarbij de cellen in petrischaaltjes worden opgekweekt in plaats van alleen hun DNA te nemen. Het team heeft ook het vitamine- en mineralengehalte van de sla gemeten.

Er waren geen grote verschillen in de aanwezige microbiële soorten bij de drie experimenten. De resultaten toonden aan dat het aantal microben in de monsters relatief laag was in vergelijking met sla van telers op Aarde. Dit betekent dat de monsters die in het ISS zijn geteeld vergelijkbare niveaus van microben vertoonden als de planten die we in de winkel vinden.

Lees het volledige artikel op www.sciworthy.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven