"Positieve verandering in Australische beschermde teeltsector"

"In de afgelopen 20 jaar is de Australische tuinbouwsector enorm veranderd," zegt Scott Featherson, de nieuwe sales & projectmanager van Richel. "In de loop van de tijd zijn veel van de kleine telers verdwenen of ze hebben zich gespecialiseerd in nicheproducten. Een aantal van de stabiele bedrijven hebben uitgebreid en zijn nu enorme teeltbedrijven geworden."

Volgens Scott is de groei van de Australische tuinbouwsector vooral te danken aan het enthousiasme, de kennis en het aantal grote telers. "De sector heeft ook baat gehad bij een aantal goede onderwijsinstellingen. Een aantal belangrijke mensen hebben hard gewerkt om de voordelen van beschermde gewasteelt over te brengen aan consumenten en mogelijke investeerders. Hierdoor is de markt snel gegroeid."

Gewasvariëteiten
Als het op de gewassen aankomt, heeft Scott een enorme toename gezien in tomaten onder de Australische telers. "Steeds meer telers kiezen voor tomaten en ze blijven hun opbrengsten verhogen. Consumenten kunnen nu kiezen uit een groot aantal tomatensoorten, van kleine snacktomaten tot trosvariëteiten."

Niet alleen tomaten, maar ook andere groenten nemen toe in populariteit. "Paprika, aubergine, kleinfruit, kruiden en bladgroenten worden ook populairder. Ik kan geloof ik niet eens een kasteeltgewas bedenken dat niet profiteert van de groei in de sector."

Bloemen zijn een ander verhaal. Vanwege de grote importhoeveelheden ziet Scott daar geen grote groei. "Een aantal gewassen, zoals rozen, nemen niet echt toe in populariteit, terwijl dat voor gerbera's bijvoorbeeld wel het geval is."

Mogelijkheden van cannabis
Een ander gewas met veel potentieel is cannabis, ook al neemt dit in Australië niet zo snel toe als in andere landen. Toch weet Scott dat er een aantal mooie projecten lopen. "Ik denk dat het gezien de extra GMP-regelgeving heel belangrijk is om het klimaat en de omstandigheden goed te krijgen om een medische bloem te telen. Richel is wereldwijd ook erg betrokken bij faciliteiten voor medicinale cannabis en heeft niet alleen veel kennis, maar ook een paar projecten lopen. Ik vond het erg leuk om daar in de sector hier ook mee bezig te zijn en te zien wat er nodig is voor dit gewas."

Nuchtere houding
Tijdens zijn 20-jarige carrière in de tuinbouwsector heeft Scott altijd contact gehad met Richel. "Ik ben getuige geweest van een aantal ontwikkelingen en ik heb altijd een goed beeld gehad van het bedrijf. Hun nuchtere houding en focus op samenwerking met telers heeft me altijd aangetrokken."

Daarom kijkt Scott er nu naar uit om voor het bedrijf aan de slag te gaan. "In de afgelopen 20 jaar vond ik het altijd leuk om onderdeel te zijn van een project. In deze nieuwe functie kan ik als projectmanager betrokken zijn. Het samenstellen van een team met constructeurs en installateurs zal een groot deel van het proces in beslag nemen. Ik kijk ernaar uit om mijn kennis over het aanbod van Richel te vergroten en om onderdeel uit te maken van de groei van het bedrijf in Australië."

Voor meer informatie:
Scott Featherson
Richel Group
+61 438 43 14 21
scott.featherston_ext@richel-group.com
www.richel-group.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven