4e Internationale Tomatensymposium op Sicilië staat uitgebreid stil bij Polen

Het 4e Internationale Tomatensymposium, dat plaats vond tijdens het laatste weekend van oktober in de Siciliaanse gemeente Comiso (zie eerder artikel), zat vol ideeën voor de hele Italiaanse en internationale tomatentoeleveringsketen.

De affiche van het symposium op het plein Piazza delle Erbe, in de Siciliaanse gemeente Comiso

Het evenement, georganiseerd door het maandblad Agrisicilia, begon op zaterdag 30 oktober met een sessie gewijd aan biostimulanten in de teelt van een pruimtomatenras, verzorgd door Gianluca Caruso, hoogleraar Tuinbouw aan de Universiteit Federico II te Napels. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van en gesponsord door het maandblad zelf, via haar onderzoekscentrum Isvam, en betrof een van de meest verkochte variëteiten in Sicilië.

Er was veel publiek aanwezig op het symposium. (Klik hier voor alle foto's van het evenement)

Daarna werd aandacht besteed aan een onderzoek van Isvam/Pedonlab/Universiteit van Napels naar het beheer van een bedrijf in Gela (provincie Caltanissetta), waar de teelt plaatsvindt op zilte bodem. De lezing, opnieuw verzorgd door Caruso, belichtte enkele gegevens die werden verzameld in twee jaar onderzoeksactiviteit en schetste de juiste beheersystemen voor bedrijven die worden gekenmerkt door deze sterke zoutgehaltes.

De namiddagsessie begon met een begroeting van Eytan Kachel die vanuit Israël de geschiedenis van de trostomaat overliep en de hoogtepunten van het 1e Tomatensymposium van 2015 besprak.

Eytan Kachel, in videoconferentie

Uit de bijdrage van Eytan Kachel kwamen belangrijke ideeën naar voren, zoals onder meer over hoe om te gaan met woestijnvorming, een thema dat meerdere Europese gebieden in de ban houdt, Sicilië op kop. Europeanen kunnen op dat vlak veel leren van Israël. In die context wordt binnenkort ook een Permanente Werkgroep voor Tuinbouw in Sicilië en Israël opgericht.

Ook interessant was de toespraak van Agnieszka Sekara, van de Faculteit Biotechnologie en Tuinbouw van de Landbouwuniversiteit van Krakau, die haar bijdrage toespitste op "Het beheer van tomatenteeltsystemen in Polen".

Agnieszka Sekara (Klik hier om alle foto's van het evenement te zien)

"In Polen is er een stevige traditie in de tomatenteelt, maar tot het begin van de 20e eeuw was de teelt voornamelijk voor sierdoeleinden", zei Agnieszka Sekara. "Tegenwoordig wordt 90% van de tomaten in kassen geteeld. Er worden verse tomaten en industrietomaten geteeld. De kassen zijn van het technologische type, grotendeels uit ijzer en glas. Ze worden voor het merendeel verwarmd met methaan, maar ook nog steeds met energie uit fossiele brandstoffen. In het algemeen worden 60 kilo tomaten per vierkante meter geoogst dankzij een zeer nauwkeurig beheer van het klimaat, de kunstmatige verlichting en de voedingsstoffen. De tomaten worden geteeld op substraat met geënt plantenmateriaal. Er is een trend om het gebruik van chemische middelen te verminderen en geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën aan te moedigen. De Poolse buitenteelt heeft een gemiddelde opbrengst van 22 ton tomaten per hectare, terwijl die in de koude tunnels 15 kg/m² bedraagt."

"De Poolse teelt was traditioneel gericht op de roze tomatenrassen die het beste inspeelden op lokale consumententrends, zoals de Tomimaru Muchoo F1 die momenteel een van de meest populaire tomaten is in Polen. Toch ziet men in de laatste jaren een tegentrend in de richting van nieuwe rassen en segmenten. Er wordt ook veel aandacht besteed aan packaging. De verpakkingen worden vaak gediversifieerd per leeftijdsgroep en bij de snackproducten worden ze voor de kinderen voorzien van aantrekkelijke labels", concludeerde Sekara.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven