Tropisch fruit uit Zuid-Franse kas

Steeds meer Franse telers kiezen voor het telen van tropisch fruit. Bananen, guaves en andere exotische fruitsoorten worden sinds kort ook geteeld in kassen in het zuiden van Frankrijk. Een aantal telers, pioniers, wil op deze manier de CO2-voetafdruk van het importeren van dit fruit verkleinen.

Op zijn teeltbedrijf Les Arts Verts In de Pyrénées-Orientales teelt Frédéric Morlot tal van exotische fruitsoorten. “In de kas zijn niet alleen kurkuma en mangogember te vinden, maar ook djamboe aer mawar of rozenappel, een fruitsoort met een rozengeur.”

“Het grootste probleem zit ‘m in de temperatuurregeling (de warmte) in de kas. Als die in orde is, zijn het uiteindelijk de planten zelf die het fruit moeten gaan produceren. Met behulp van wetenschappers hebben we bovendien ontdekt dat de planten zelf een soort antivries aanmaken, dat zit opgesloten in het eigen sap. De planten kunnen zich dus prima – zonder hulp van buitenaf – beschermen tegen de kou in de winter.”

Frédéric Morlot verkoopt zijn producten aan Franse restaurants en mag zelfs een sterrenchef tot zijn klanten rekenen. “Het is ons gelukt om met de grootste Franse chef-koks samen te werken aan een paar exotische producten die niet eerst uren met het vliegtuig of maanden per boot hoeven te worden vervoerd en die het uiteindelijk dus mogelijk zullen maken om exotisch fruit ​​CO2-neutraal te telen.”

Bron: france24.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven