From Russia with love: WKK blijkt cruciaal voor Russische kassen

Over de hele wereld groeit de glastuinbouw in hoog tempo vanwege de enorme vraag naar verse groenten en fruit, vooral in de winter. Rusland volgt deze trend ook, daarbij geholpen door steunmaatregelen van de overheid, weet het team van het Italiaanse Gruppo AB.

Gezien het koude klimaat en de grootte van het land – het grootste land ter wereld – zijn de belangrijkste uitdagingen voor de kasteelt in Rusland warmte, elektriciteit voor kunstmatige belichting en logistiek. "Zelfs als men de problemen met warmte en elektriciteit kan oplossen via de installatie van ketels en/of generatoren en/of een elektriciteitsaansluiting op het net, blijft het logistieke aspect een probleem."

Infrastructuur
Om het logistieke probleem het hoofd te bieden, ziet het team van AB dat investeerders op zoek gaan naar grond dicht bij de consumenten, meestal Moskou en Sint-Petersburg, of soms de hoofdstad van een regio of een andere grote stad. "Een kas in Rusland is normaal 10 à 50 hectare groot, en het is niet altijd gemakkelijk om een goed stuk grond te vinden met alle benodigde ingrediënten: nabijheid van de consument, aansluiting op het elektriciteitsnet en wegeninfrastructuur."

Meestal ontbreekt minimaal één van bovengenoemde elementen en vaak zijn investeerders genoodzaakt te kiezen voor een perceel zonder elektriciteitsaansluiting. Maar in dat geval bestaat de mogelijkheid om kunstlicht te voeden met elektriciteit afkomstig van warmtekrachtkoppeling (WKK) op aardgas.

"Gelukkig zijn moderne WKK-technologieën zeer ontwikkeld en hebben ze zich wereldwijd al bewezen. Ze kunnen een elektrisch rendement van 45% en een totaal rendement van 90% bereiken. In Rusland is de kost per kWh van WKK in de meeste gevallen twee keer (in sommige regio's driemaal) goedkoper dan bij elektriciteit van het netwerk", leg het team van AB uit. "Wat ook belangrijk is voor investeerders en telers is een eenvoudige bediening en onderhoud van het systeem om ervoor te zorgen dat de kas ononderbroken elektriciteit, warmte en CO2 ontvangt, vooral tijdens het koude seizoen."

Bediening
De bediening van WKK-systemen vereist zeker agronomische en technische vaardigheden, maar een hoge mate van automatisering en een gebruiksvriendelijke interface maken de taak behoorlijk eenvoudig. Een groeilichtcomputer en een bedieningspaneel werken synchroon met de kascomputer, zodat de parameters die de teler heeft ingesteld automatisch worden opgevolgd.

Het onderhoud van WKK-installaties wordt meestal verzorgd door gespecialiseerde bedrijven. Het is mogelijk om een langlopend (10-15 jaar) servicecontract af te sluiten met volledige dekking van preventief en correctief onderhoud en met een gegarandeerde beschikbaarheid van de centrale van 95-97%. Dit type servicecontract biedt investeerders de mogelijkheid om hun bedrijfsmodel te beveiligen tegen onverwachte elektriciteits-, warmte- en CO2-tekorten als gevolg van technische storingen.

Het WKK-systeem is een 'zeer waardevolle oplossing voor de Russische kasteelt', volgens Gruppo AB. Het zorgt ervoor dat kassen dichter bij de consument gebouwd kunnen worden, wat een besparing op kosten voor logistiek betekent. Tegelijkertijd wekt het veel goedkopere elektriciteit op voor kunstlicht in vergelijking met het elektriciteitsnet en produceert het warmte voor de kasverwarming en CO2 voor de plantengroei.

Voor meer informatie:
Dick Kramp
Gruppo AB
dick.kramp@gruppoab.com 
Via Caduti del Lavoro, 13
25034 Orzinuovi (BS) - Italië
+39 (0)30 99 42 411
info@gruppoab.com
www.gruppoab.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven