Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Urban Greenhouse Challenge zoekt blik buitenstaander op voedselvoorziening in derde editie

"De grootste uitdaging is om de teelt van gewassen niet alleen te waarderen in termen van kosten en winst, maar meer. Voeding is immers essentieel voor ons leven," zei Dr. Sabine O'Hara van de University of District of Columbia tijdens de officiƫle aftrap van de derde Urban Greenhouse Challenge op 3 november in Wageningen. "Ik dring er bij studenten op aan om het idee van schaalvergroting in de teelt te herdefiniƫren, om niet op te schalen door het groter te maken maar door het te vermenigvuldigen. We hebben behoorlijk wat succes gehad met telen op daken in Washington DC."

De aftrap van de derde Urban Greenhouse Challenge, een project van de Wageningen Universiteit in samenwerking met de University of the District of Columbia, was voor O'Hara een gelegenheid om over teelt en de negatieve externe effecten die daarmee gepaard gaan te vertellen.

"Hoe kan stadstuinbouw op meer manieren functioneren dan alleen voedingsteelt? Voeding is immers veel meer dan alleen economische winst. Voeding is leven. Het voedt ons lichaam, maar houdt ons ook gezond in lichaam en geest. Het voedt onze economie, van restaurants tot voedselverwerkende bedrijven, horeca, toerisme en nog veel meer. Een hele reeks sectoren is ervan afhankelijk, zoals de bewerkende sector, het toerisme en de horeca. Het verbindt ons met de natuur en het ecosysteem. Het kan een bron van energie en bodemgezondheid zijn. Zo moet ook de voedingsteelt worden gezien als veel meer dan een economische activiteit."

Er zijn echter veel negatieve externe effecten verbonden aan voedingsteelt. "Voeding kan ons ook ziek maken. Er zijn veel door voeding overgedragen ziekten en veel mensen, vooral in steden, hebben gewoon geen toegang tot het juiste soort voeding. Voeding kan gevaarlijk zijn, om nog maar te zwijgen van het feit dat de voedingssector werk biedt aan enkele van de laagstbetaalde werknemers. De uitdaging waar we voor staan is: hoe kunnen we deze negatieve externe effecten ombuigen?"


De buurt onderaan de kaart is waar de uitdaging zich bevindt.


Negatieve sociale gevolgen in Washington DC, zoals gepresenteerd door Dr. O'Hara.

Voedselvoorzieningsketen
De Urban Greenhouse Challenge van dit jaar richt zich op de voedselvoorzieningsketen. Steden liggen vaak ver weg van de plaats waar voeding wordt geteeld, wat de voedingswaarde vermindert en veel transport vergt. Daarom worden de studententeams uitgedaagd om te telen op een perceel in DC, in een achtergestelde gemeenschap.

"Stedelijke gebieden groeien, vaak op vruchtbare grond, en nemen op die manier tuinbouwgrond in beslag. Denk aan Moskou, Lagos, Beijing, mensen die daar wonen wonen zo ver van waar voeding wordt geteeld" zei Sigrid Werdheim-Heck, onderzoeker aan de Wur. "Mensen vergeten binnen een paar jaar de voedingsteelt. Ik heb negen jaar in Vietnam gewoond en ik merkte dat in de straat waar ik woonde, de mensen hun achtergrond vergaten, hun relatie met voeding. Zo snel kan het gaan."


Foto's van de plaats waar de challenge plaatsvindt


Dr. Sigrid Wertheim - Heck en Tiffany Tsui, in gesprek met Simone Ritzer, moderator van het evenement

"Toch, als mensen het in negen jaar vergeten, betekent dat dat ze in een paar jaar ook weer kunnen leren over voedsingsteelt," zei Simone Ritzer, moderator van het evenement, waarmee ze de statistiek een positieve wending gaf.

"Bovendien kan de manier waarop we onze steden organiseren niet eeuwig doorgaan," vulde Tiffany Tsui, van het Vertical Farm Institute, aan. "Toen ik in de jaren '80 opgroeide in Beijing, was er nauwelijks een stortplaats, geen plastic afval, en iedereen bedekte zijn groenten met kranten in plaats van plastic. Nu genereren steden zo veel afval. Deze ontwikkeling moet worden tegengegaan."


Arthur Mol, rector magnificus van de Wur, opende het evenement officieel

"De uitdaging is een unieke kans om te leren over DC en om in een wereld te duiken en te ontdekken hoe het anders kan. Het perspectief van een buitenstaander kan mensen helpen een systeem te heroverwegen," concludeerde Dr. O'Hara.

Voor meer informatie:
WUR Urban Greenhouse Challenge
studentchallenges@wur.nl
urbangreenhousechallenge.nl

Publicatiedatum: