Optimalisatie nodig voor praktisch gebruik wormenwaterzuivering

In het Vegeta-project is onderzocht of vermifiltratie – waterzuivering via een substraat met micro-organismen – door het toevoegen van wormen perspectief kan bieden om afvalwaterstromen op tuinbouwbedrijven te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Dat wormen de afbraak bevorderen, is nu aangetoond, valt te lezen op Glastuinbouw Waterproof.

Hoewel de meeste middelen (ruim) voor meer dan 95% werden verwijderd, is optimalisatie nodig om het tot een robuuste, erkende zuiveringstechniek te schoppen. Nog niet alle vragen zijn afdoende beantwoord.

Het Vegeta-project is geïnitieerd en uitgevoerd door Royal Brinkman, met financiële steun van Stowa, gemeente Westland en Onderwaterboeren. Vermifiltratie wordt al in verschillende landen toegepast voor waterzuivering, maar niet specifiek voor de afbraak van gewasbeschermingsmiddelen.

Uit eerder onderzoek van Wageningen University & Research was al gebleken dat filterbedden met micro-organismen tot 80% afbraak mogelijk maken. Waterspecialist Friso Vos de Wael en specialist weerbaar telen Maarten Casteleijn van Royal Brinkman vroegen zich af of toevoeging van wormen de effectiviteit van het biofilter kan opvoeren tot minimaal 95%. Op Glastuinbouw Waterproof geven zij een nadere toelichting. Lees hier verder. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven