Snackkomkommerteler kiest voor full-LED na vondst optimaal lichtrecept

Snackkomkommerteler heeft besloten de overstap te maken naar een volledige LED-installatie. De nieuwe lichtinstallatie gaat 2,1 ha snackkomkommers belichten in Prinsenbeek. De eerste fase is inmiddels geïnstalleerd. De tweede fase volgt in het najaar. Hij neemt het besluit na gezamenlijk onderzoek naar een optimaal lichtrecept met belichtingsleverancier Signify. 

Signify zal een Philips GreenPower LED toplighting compact installatie met het GrowWise Control System leveren.

Ad Verhoeven is een echte pionier. Hij was jaren geleden de eerste teler die snackkomkommers ging telen en koos in 2017 als eerste komkommerteler ter wereld voor een full LED-lichtinstallatie op een deel van zijn bedrijf. “Daar was in komkommerteelten nog geen ervaring mee opgedaan, ook niet bij onderzoeksinstellingen”, blikt hij terug. “We hadden wel het vertrouwen dat het gewas er mee uit de voeten zou kunnen. Dat bleek niet helemaal het geval te zijn. In de donkerste maanden van het jaar bleef een deel van het productiepotentieel daardoor onbenut.”

Samen op zoek naar het optimum
Na een uitgebreide evaluatie besloten de teler en Signify in 2018 om samen op zoek te gaan naar de optimale lichtreceptuur voor de snackkomkommers. In samenspraak met accountmanager Frank van Holsteijn en plantspecialist Erik Stappers werd voor dat doel een afgescheiden proefkasje gecreëerd op het bedrijf in Prinsenbeek, waar gedurende drie seizoenen uitgebreid onderzoek plaatsvond.

“Dat was voor beide partijen bijzonder leerzaam”, zegt Stappers. “We hebben veel geleerd door het experimenteren met verschillende recepturen en lichtintensiteit en door het meten van tal van parameters. Het was een kwestie van tijd voordat de juiste combinatie boven kwam drijven.”

Jaarrond topkwaliteit
De sleutel tot het specifieke lichtrecept voor snackkomkommers is de toevoeging van een vleugje groen licht en verrood licht, naast de combinatie van rood en blauw licht die gewoonlijk wordt gebruikt. “Dat laatste verbetert de strekking, waardoor de bladeren sowieso meer licht kunnen opvangen”, zegt Verhoeven. “Dankzij de verbeterde gewasopbouw valt de winterproductie duidelijk hoger uit en de vruchtkwaliteit is super. Nu kunnen we jaarrond een constante productie realiseren van topkwaliteit. Ik ben erg blij met de wijze waarop Signify dit heeft opgepakt. We hebben zeer constructief samengewerkt en het resultaat mag er zijn.”

Hogere efficiëntie
Niet alleen de samenstelling van het licht is aangepast. Dankzij de keuze voor het zeer efficiënte Philips GreenPower LED toplighting compact (TLC) armatuur kan Verhoeven binnen de bestaande elektriciteitsaansluiting een nog hoger lichtniveau realiseren. Hij gaat ook het Philips GrowWise control systeem gebruiken, waarmee hij de lichtintensiteit traploos kan regelen en het elektriciteitsmanagement op het hele bedrijf kan optimaliseren.

Win-win
“Al met al is het een win-win situatie gebleken voor beide partijen”, concludeert de teler tevreden. “Ik geloof oprecht dat ik nu over de beste installatie beschik die nu verkrijgbaar is. Dankzij het uitgebreide onderzoek hebben zowel Signify als ik veel nieuwe kennis en ervaring opgedaan met full LED in de komkommerteelt. Die kennis is voor ons beide zeer waardevol.”

Voor meer informatie:

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven