Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steenwolpluggen 'redden' teelt van paksoi en sla op water bij startende teler

Bij Marck Hydroponics groeien in een kasafdeling van ongeveer 1 ha jaarlijks zo'n 2 miljoen sla- en paksoiplanten in een drijvend systeem op water. Sinds halverwege 2019 leggen Arthur Marck en zijn broer Theo zich toe op deze manier van telen. Na een zoektocht met verschillende teeltmedia als wortelkluitje, telen ze nu op steenwolpluggen van Grodan.

Drie jaar geleden kwam Arthur Marck uit Nieuwerkerk a/d IJssel via een kennis in aanraking met de teelt van sla op water. Het trok hem aan om er ook zelf mee aan de slag te gaan.

“De teelt van sla in de grond gaat moeizaam en vertical farming maakt opgang”, was de uitdaging die hem trok. De toen nog fulltime bij Lely te Maassluis werkende IT-er, met tuinbouwachtergrond trok de stoute schoenen aan, richtte samen met zijn broer het bedrijf Marck Hydroponics op en gebruikte 1 ha van de ouderlijke tuin voor de opstart van het bedrijf. Nu werkt hij vier dagen per week als teler en nog een dag als IT-er bij Lely.

Thomas Peters en Arthur Marck

DFT
Marck koos voor een DFT(Deep Flow Techniek) teeltsysteem van Meteor Systems. Bij dit systeem drijven de bladgewassen in speciaal gevormde harde kunststof drijvers, waarin een plantgat zit met ruimte voor een substraatplug. Deze plug hangt boven het water. De wortels moeten het water in groeien. “Het DFT- systeem past het beste in onze 8 meter traliekas. Het nadeel van het systeem is dat er een slechts relatief klein wortelkluitje in past.”

Marck heeft het hele proces van zaaien en opkweek van de jonge planten in opkweektrays op een teeltvloer en de afkweek van de planten in de drijvers in eigen hand.

Mengels
De verschillende 'potgrond' mengsels met kokos en veen die hij in eerste instantie uitprobeerde, voldeden niet. “De planten hadden last van stress. De wortels verstikten. Stromend water en het water beluchten hielpen onvoldoende om de wortelproblemen te voorkomen. We hadden vanaf het begin last van Pythium en Phytophthora. Dat leidde tot een uitvalspercentage tot 50%.”

Marck koos in eerste instantie voor Salanova snijsla, bestemd voor snijderijen. Als tijdelijk redmiddel, vanwege de grote uitval, ging hij ook paksoi telen. “De financiële opbrengst van paksoi ligt lager, maar verder gaan met sla was ook niet verstandig,” vertelt de teler over de spagaat waar hij in zit. “Met paksoi hebben we minder wortelproblemen, maar het gewas groeit niet zo uniform als voor de versmarkt gewenst is.”

Steenwolpluggen
De teler kwam via zijn toeleverancier Royal Brinkman terecht bij Thomas Peters van Grodan. “Ik had zelf het idee dat steenwol geen duurzaam product was. Dat was een misvatting, want door te recyclen is steenwol juist heel duurzaam”, zegt Marck.

Peters was per 1 december 2020 overgestapt naar de functie Business Development Manager. Vanuit deze functie begeleidt hij telers met nieuwe potentiële gewassen die ook op steenwol te telen zijn, zoals hier sla en paksoi. “In dit geval heb ik gekeken, hoe Marck betere teeltresultaten zou kunnen behalen. De ongelijkheid en het hoge uitvalspercentage werden veroorzaakt door wortelproblemen. Ik heb gekozen voor vierkante pluggen van onze standaard steenwol. Deze passen mooi in de in de drijver. Lucht is essentieel voor de wortels. Er zit voldoende lucht in de steenwolpluggen. De wortels worden gestimuleerd om het water in te gaan.”

Teelttechnische begeleiding
Vanaf maart 2021 begeleidde Peters proeven met de steenwolpluggen vanaf het zaaien tot de oogst met als doel het optimaliseren van de teelt. “De teelt van beide gewassen verloopt sneller en beter. Er is nauwelijks uitval”, concludeert Peters.

De teeltproeven zijn geslaagd. De teler doet alleen nog verdere proeven om het zaaien en kiemen in steenwol beter in de vingers te krijgen. Daarna besluit hij of hij nog voor de helft paksoi blijft telen of weer helemaal overstapt naar sla. “Over een half jaar weten we meer.”

Voor meer informatie:
Grodan

info@grodan.nl
www.grodan.nl

Publicatiedatum: