Leverancier ziet groeiende vraag in Italië naar containerfarms op maat

"Hoewel we pas sinds kort actief zijn op de Italiaanse markt, krijgen we al veel aanvragen voor onze containerfarms. Het meest aantrekkelijke is dat we op maat gemaakte technologieën kunnen aanbieden waarmee we de ecologische en economische kosten van de farmstructuur kunnen verlagen," zegt Daniele Bertocchi, medeoprichter van Greatit.

Daniele Bertocchi en Camilla Paletti zijn de medeoprichters van Greatit, een Italiaanse start-up leverancier van containerfarms. Greatit levert containerfarms op maat. Ze experimenteren met hun prototype farm Demetra, waarmee ze het product in de loop der tijd verbeteren.


Daniele en Camilla 

Containerfarms op maat
"We voeren een verspreidingsbeleid en bieden educatieve en trainingsactiviteiten over waarden, de principes van voedingseducatie, milieuvriendelijkheid en over de circulaire economie," zegt Daniele. Hij legt uit dat de containers bedoeld zijn voor iedereen die de fasen van zijn teeltcyclus wil verbeteren met een farm op maat van de klant.

Greatit is opgericht, omdat de oprichters iedereen toegang wilden geven tot voedzame, milieuvriendelijke producten met een lage voetafdruk. "We kijken echt uit naar de toekomst om mensen te helpen bij het telen van gezonde voeding. In een context waarin we niet afhankelijk zijn van intensieve tuinbouw, maar van duurzame tuinbouw."

De markt openen
Naast het leveren van producten, kijken ze ook aan de tuinbouwkant. Binnen de Demetra telen ze kiemgroenten die ze aan hun directe omgeving afzetten, zoals particulieren, gezondheidsgoeroes, vegetariërs en veganisten.

"In Italië zijn microgreens zeker een niche," zegt Daniele. Kiemgroenten zijn in feite bijna uitsluitend bekend bij chef-koks van toprestaurants om de gerechten te garneren en dus zonder gebruik te maken van hun voedingswaarde. Greatit wil deze markt openen en ervoor zorgen dat microgreens voor iedereen beschikbaar zijn.

Daniele: "We kunnen elke soort groente telen in onze farms, waardoor we kunnen uitbreiden naar elke groente volgens de vraag van de markt. We sluiten de teelt en afzet van welk product dan ook dus niet uit."

Verticale teelt in Italië
Omdat Italië nog 'vastzit' in de traditionele tuinbouw hoopt Daniele het bedrijf snel uit te breiden. Zijn doel is om een netwerk van stedelijke containerfarms te creëren die kunnen helpen bij het oplossen van enkele van de belangrijkste milieu- en sociale uitdagingen van de 21e eeuw, zoals ondervoeding, obesitas, water- en landverbruik en toenemende kooldioxide.

Daniele voegt daaraan toe: "Ik hoop echt dat de Italiaanse staat het gemakkelijker zal maken om bedrijven zoals het onze te ontwikkelen door middel van gepersonaliseerde wetgeving, die op dit moment helaas niet bestaat." Hij raadt beginnende telers aan om niet te stoppen bij de eerste bureaucratische moeilijkheden en altijd te streven naar de ecologische duurzaamheid van hun structuren. "Alleen door het hoge energieverbruik van de huidige verticale tuinbouw te verminderen, zullen we dit type tuinbouw in de toekomst op grote schaal kunnen toepassen."

Voor meer informatie:
Daniele Bertocchi, mede-oprichter
GREATIT
info@greatit.it
www.greatit.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven