Lockdownmissie voor Nieuw-Zeelandse tomatenteler

Nu de Nieuw-Zeelandse regio Auckland al meer dan twee maanden in een lockdown zit, heeft een tomatenteler de stoute schoenen aangetrokken om 100% van hun personeel te vaccineren.

NZ Hothouse produceert ongeveer een kwart van de tomaten in het land in twee kassen op de grens van South Auckland. Ook produceren ze een grote hoeveelheid komkommers. Simon Watson, directeur van NZ Hothouse, zegt dat deze nu al ruim twee maanden durende lockdown heel zwaar is voor het personeel. "Mensen zijn moe van alle maatregelen," zegt Simon. "Niet alleen werken ze fulltime en lange uren onder 'Covid-voorwaarden', maar als ze thuis zijn kunnen ze nergens naar toe en niks ondernemen. Het is een lange sleur en we zullen goed voor onze mensen moeten zorgen."

"Uiteindelijk gaan de bedrijfsactiviteiten gewoon door. Maar we zijn wel bang voor de gevolgen van Covid-gevallen voor ons bedrijf. Als er iemand in onze verpakkingsfaciliteit ziek wordt, kunnen er meteen zo'n 50 mensen niet aan het werk. Dan moeten we grondig schoonmaken en snel op zoek gaan naar andere medewerkers. Dat zou veel invloed hebben op ons bedrijf."


Een chauffeur van de transportafdeling van NZ Hothouse Group, KPH, wordt gevaccineerd. 

Simon zegt dat als de bubbels aangehouden worden en het bedrijf zich aan de strikte Covid-protocollen houdt, de andere delen van het bedrijf in principe operationeel kunnen blijven als iemand Covid-19 krijgt. Op dit moment heeft NZ Hothouse bijna 300 medewerkers in dienst op twee grote locaties in de landelijke steden Drury en Bombay.

"Er loopt hier in Auckland een goede campagne om meer mensen aan te sporen zichzelf te laten vaccineren en deze is behoorlijk succesvol," zegt Simon. "We komen heel dicht bij een 100% vaccinatiegraad binnen NZ Hothouse Group."

Vaccinatiebus
NZ Hothouse moedigt zijn medewerkers aan om zichzelf te laten vaccineren tegen Covid-19. Het doel is om alle medewerkers gevaccineerd te krijgen. Ze hebben in oktober twee keer een bus neergezet waar iedereen een vaccin kon halen. De bus stond twee uur lang bij elke locatie, waarbij meer dan 50 medewerkers werden gevaccineerd tijdens het eerste bezoek. Half oktober had 96% van het personeel hun eerste injectie gehad en was 65% volledig gevaccineerd.

"De mensen van de vaccinatiebus zijn fantastisch. Het is een goed geolied systeem en door hun aanwezigheid hebben een aantal twijfelende mensen zich toch laten vaccineren. Dat heeft ons verrast. Het werd hen makkelijk gemaakt, omdat het tijdens werktijd kon. Ze werden gewoon doorbetaald en ze hoefden niet naar een andere locatie te reizen. Ook zagen ze veel collega's in de rij gaan staan en het gemak ervan hielp een aantal mensen over de streep. Het hele proces was soepel, ik zou het iedereen aanraden."


Medewerkers die afstand houden en beschermingsprotocollen uitvoeren in een van de verpakkingsfaciliteiten van NZ Hothouse, in de buurt van Auckland. 

Ondanks de twee maanden met strenge Covid-19-beperkingen heeft NZ Hothouse een normaal personeelsniveau aan kunnen houden voor de tijd van het jaar.

"Deze lockdown is begonnen aan het eind van de winter en het begin van de lente en onze volumes zijn niet zo hoog," zegt Simon. "Maar omdat we door hebben kunnen werken, hebben we er nu ook een aantal medewerkers bijgekregen uit andere bedrijven die niet operationeel kunnen blijven. We hebben geen problemen gehad met arbeidstekorten. We verwachten wel wat problemen met personeel tijdens het hoogseizoen, dat in november begint en in maart eindigt." 

Personeelsdruk
Toen deze nieuwste lockdown werd aangekondigd, was NZ Hothouse goed voorbereid. Hij had wel wat zorgen over medewerkers die buiten de aangegeven grenzen woonden, maar ze konden eenvoudig uitzonderingen aanvragen voor deze mensen.

"De overgang van Niveau 1 naar 4 was niet zo schokkend als de eerste keer," zegt hij. "We hoefden niet heel anders te werk te gaan. We wisten wat er zou komen en wat er verwacht werd en dat gold ook voor ons personeel. Je krijgt te maken met gesplitste diensten, extra schoonmaakploegen en werken in bubbels. We kunnen een aantal delen van ons bedrijf niet bezoeken, omdat we de bubbels aan willen houden. Dat vergt wel een tol."

Simon zegt dat de overheid de beperkingen moet opheffen voor bedrijven die een hoge vaccinatiegraad hebben onder het personeel. "Wij moeten de norm worden. De beperkingen moeten worden opgeheven voor die bedrijven die een hoge, of volledige vaccinatiegraad hebben en die beperkingen moeten vervolgens gaan gelden voor ongevaccineerde mensen."

"Onze houding is daarin best een harde, maar het is absurd dat het grootste deel van de bevolking wordt behandeld als uitzondering. Als je niet gevaccineerd bent, moet je de uitzondering zijn. Dat is hoe de toekomst eruit moet gaan zien."

Voor meer informatie:
HortNZ
www.hortnz.co.nz
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven