Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

EVE Techniek zit bovenop ontwikkelingen in Duitse glastuinbouw

Tholen – Met vijf minuten autorijden zit het team van EVE Techniek uit Klazienaveen al in Duitsland. Met de ontwikkelingen die de glastuinbouw bij onze Oosterburen doormaakt, is dat erg handig. Sinds de oprichting van het bedrijf door Marco Evers en Piet Veenstra in augustus 2015 komt het groeiende team van het techniekbedrijf er veel, bijvoorbeeld om watertechnische installaties te optimaliseren voor de teelt op water, om software te implementeren zodat telers aan de 0-meting (het zogenaamde Null bezug voor Duitsland) kunnen voldoen of om storingen op te lossen.


Sla in de kas bij Albers Krauterproduktion

Teelt op water
“Wij zien dat steeds meer telers hiernaar kijken”, vertelt Piet Veenstra op bezoek bij teler Heinz-Jürgen Albers. De Duitse teler uit Papenburg investeerde enkele jaren geleden al in de teelt op water. Hij is daarmee een voorbeeld van de ontwikkeling die er gaande is. Bij Albers Krauterproduktion drijven er sindsdien kruiden en sla op vijvers, terwijl de teler ook nog steeds buitenteelt en ook tunnelkassen met kruiden heeft.


In het kantoor van de teler hangt een foto van het teeltbedrijf

Ooit begon Heinz-Jürgen in 1998 met de teelt van heide. In 2006 switchte hij vervolgens naar snijkruiden. Daarna werd besloten op water te gaan telen. Die teelt in een volledig vernieuwde kas begon in december 2018. In eerste instantie is de teler gestart met circa 6500 vierkante meter glas naast een flinke verwerkings- en verpakkingshal, waar ook kruiden van andere telers worden verwerkt en verpakt alvorens ze naar diverse grote Duitse retailers gaan. Op termijn overweegt de teler ook zijn buitenareaal in te ruilen voor kassen.


Basilicum in de kas bij Albers Krauterproduktion

Belangrijk bij het telen op water is, uiteraard, de waterkwaliteit. Daarin blijft de teler samen met zijn techniekpartners, waaronder EVE Techniek, stappen zetten. Marco Evers legt uit dat bij de teelt op water het doseren van meststoffen en zuurstof erg nauw luistert. Om daarvoor te zorgen zijn bij de vijvers pompen actief die het water continu in beweging houden.

In de kas bij de teler staat ook een klimaatcel. Daar kan de teler jong plantmateriaal zelf opkweken. Bij de klimaatcel zit ook een computer, waarin het hele watertechnische systeem voor de teelt op vijvers is uitgetekend. Alle pompen en systemen werken met elkaar samen.

Verder spelen ook sensoren van Priva, in wiens systemen EVE Techniek gespecialiseerd is, een belangrijke rol. Zij houden alles in de kas, die ook uitgerust is met hybride belichting, in de gaten en daarop spelen andere systemen weer in.

0-meting (Null bezug)
Een andere ontwikkeling in de Duitse glastuinbouw waarmee EVE Techniek met telers bezig is de zogenaamde 0-meting. Het Duitse elektriciteitsnet is, net als bijvoorbeeld in Nederland, op sommige plekken overvol. In Duitsland soms misschien nog wel meer dan in Nederland. Hierdoor worden telers van overheidswege gevraagd niet langer elektriciteit terug te leveren.

Piet: “De uitdaging voor telers is vervolgens om geen elektriciteit in te kopen en ook niet te verkopen en dus terug te leveren. Je zou het wel een balanceeract kunnen noemen. Het doel is precies op nul uit te komen. Als er ergens een systeem opstart of juist uit gaat, moet daarop de stroomproductie door de teler met bijvoorbeeld zijn warmtekrachtkoppeling direct reageren. Dat kan met slimme software die zorgt dat stroomproductie en -vraag precies in balans zijn. Priva heeft in haar software al realtime netmetingen zitten en wij hebben met het oog op de Duitse ontwikkelingen een eigen stukje software geschreven waarmee telers precies tussen inkoop en verkoop kunnen balanceren. Daar is steeds meer vraag naar.”

Storingsdienst
Al sinds de start van EVE Techniek in 2015 heeft het bedrijf ook een storingsdienst. Met de ‘gigantische hoeveelheid techniek in en om de kas’ zoals zij enkele jaren terug in een eerder artikel al vertelden, komen storingen nogal eens voor. Marco: “Telers die bellen met een storing worden via Teamviewer of een telefonisch consult geholpen. Wordt de storing op deze manier niet verholpen dan zal er zo snel als mogelijk een monteur langskomen om de storing te verhelpen. 24/7 staat EVE Techniek hiervoor klaar, binnen en buiten kantoortijden.”


Piet Veenstra en Marco Evers voor het bedrijfspand van EVE Techniek in Klazienaveen

Inmiddels bestaat EVE Techniek niet meer alleen uit Marco en Piet, maar ook uit een vast team en een groeiende flexibele schil. Marco: “Bovendien zijn we altijd op zoek naar nieuwe mensen. Dat mogen zeker ook jongeren zijn, graag zelfs. Als hun basisniveau op orde is, spijkeren wij ze in het veld graag bij.”

Op https://eve-techniek.nl/vacatures staan de actuele vacatures. “Maar een open sollicitatie is ook altijd welkom.”

Voor meer informatie:
EVE Techniek
+31 (0) 591 745 459
info@eve-techniek.nl 
www.eve-techniek.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven