Tuinbouw in de Quote 500

Tholen -  Nederland telt meer miljardairs dan ooit, zo blijkt uit de jaarlijkse rijkenlijst van tijdschrift Quote. In de Quote 500 staan dit jaar 45 mensen met een vermogen van een miljard of meer. Zo ver rijken de marges in de AGF en tuinbouwsector veelal niet, maar toch staan in deze lijst weer de nodige mensen die hun vermogen hebben vergaard met bloemen, groenten en fruit. We hebben ze op een rijtje gezet.

Tuinbouw
De tuinbouw is goed op de lijst vertegenwoordigd, voornamelijk met bloemen en zaad. Piet Mazereeuw Enza Zaden voert de lijst aan met een geschat vermogen van een half miljard, maar ook de eigenaren van Rijk Zwaan, Pop Vriend Seeds en East West Seed doen goede zaken. In de bloemen zien we Iwan en Mark van der Knaap (Anthura), Marco en Jaco van Zijverden (Dutch Flower Group) en Gerrit en Peter Barnhoorn (Afriflora) in de lijst terug. Ook Piet Bakker van Van Iperen is weer op de lijst te vinden.

AGF-handel en verwerking
De bekende namen kortom, en dat is in de AGF-handel niet anders. Zo zien we aardappelverwerkers Kees Meijer, Piet de Bruijne en Gerard Kroef weer terug, waarbij Meijer op plek 101 de kroon spant. AGF-verwerkers Piet en Frans Kramer staan stabiel op plaats 213. Hoogste AGF-handelaar op de lijst is Jack Aartsen (291), die good-old Jan van den Heuvel (398) voorblijft.

In de lijst leveranciers zien we achter Jan van der Horst opnieuw een opmars van Henk de Jong van De Jong Verpakking. Volgens Quote geeft hij aan dat hij zich prima kan vinden in het inschatting dat zijn bedrijf 200 miljoen euro waard is. "We zijn dik tevreden hoe het gaat en elk jaar komt er een stukje bij. Maar het belangrijkste is dat we het nog steeds leuk vinden."

Nieuw op de lijst zijn Erik en Ingrid Faber van palletbedrijf Faber Halbertsma, zij blijven Frank van Gool van Otto Workforce - volgens het blad zat hij op de tuinbouwschool - voor.

Supermarkten
Niet voor niets wordt de vers-afdeling vaak de cashcow van de supermarkt genoemd, vandaar dat we ook de supermarktondernemers een plekje op de lijst geven. Met stipt op 1 - nou ja, eigenlijk op 9, Karel van Eerd van Jumbo Supermarkten wiens vermogen wordt geschat op een 2,7 miljard euro.

Familie top-50
Een aparte vermelding in deze rijkenlijst is er traditioneel voor de rijkste families. Net als vorig jaar zijn tussen de supermarkten hier ook De familie De Ruiter (voorheen De Ruiter Seeds) en de Familie Beemsterboer van Bejo te vinden. Nieuw in de familielijst is de Familie Kloosterboer. De broers Klaas, Jack, Johan en Alex Kloosterboer verkochten het bedrijf aan Lineage Logistics en vingen daar volgens het blad maar liefst 1 miljard euro voor.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven