Marileen Dogterom nieuwe president KNAW

Marileen Dogterom, hoogleraar bionanoscience aan de TU Delft, volgt op 1 juni 2022 Ineke Sluiter op als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Momenteel is ze daar vicepresident. Dogterom wordt benoemd voor een periode van drie jaar, en zal het presidentschap combineren met haar werk in de wetenschap.


Marileen Dogterom. Foto via NWO, fotocredits: Rafael Philippen 

Marileen Dogterom (53) is een internationaal gelauwerd onderzoeker. Ze stond gedurende lange tijd aan het hoofd van het Bionanoscience Department van het Kavli Institute of Nanoscience in Delft. Ze is een van de pioniers in het vakgebied biomoleculaire en cellulaire fysica. Haar onderzoek richt zich op het cytoskelet: de microbuisjes die levende cellen hun vorm en mechanische functie geven.

Onder meer met een door haar geleid nationaal consortium BaSyC (“Building a Synthetic Cell”) probeert Dogterom de processen van het leven te begrijpen door een kunstmatige cel te bouwen. Ze kreeg voor haar werk onder meer een ERC Synergy Grant, één van de grootste Europese onderzoekssubsidies, en in 2018 de Spinozapremie.
 
Binnen de KNAW is Marileen Dogterom actief als vicepresident en als bestuurlijk coördinator van alle KNAW-vertegenwoordigers in buitenlandse gremia. Naast het helpen toekomstbestendig houden van de Nederlandse wetenschap is zij van plan te werken aan meer directe manieren om de expertise van wetenschappers uit alle disciplines te kanaliseren richting beleid op grote thema’s zoals klimaat en gezondheid.
 
Bestuur van de KNAW
Per 1 februari 2022 treedt Clara Mulder als nieuw lid toe tot het bestuur van de KNAW. Mulder is hoogleraar demografie en ruimte aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij wordt tevens voorzitter van het domein gedrags-, maatschappij en rechtswetenschappen. Daarmee is zij de opvolgster van Linda Steg, hoogleraar omgevingspsychologie aan diezelfde universiteit, die per 1 november het KNAW-bestuur heeft verlaten.

Het bestuur van de KNAW is per 1 november 2021 als volgt samengesteld: Ineke Sluiter (president), Marileen Dogterom (vicepresident en ‘foreign representative’), Ivo Giesen (vicepresident en algemeen secretaris), Martin van Hees, Sjaak Neefjes, Ton van der Steen en Clara Mulder (de laatste m.i.v. 1 februari 2022).

Bron: KNAW


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven