Glastuinbouwgebied Alton vindt zichzelf opnieuw uit

Glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard is het oudste glastuinbouwconcentratiegebied van Noord-Holland. In de jaren 70 en 80 werd het gebied in twee fases opgezet. Eerst kwamen er veel rozentelers naar het gebied, maar met het grotendeels verdwijnen van die teelt naar Afrika is het gebied in beweging gekomen.

In een serie video's deelt de Ondernemersvereniging Alton, in 2015 ontstaan op initiatief van de telers die hard door de economische crisis rond 2010 werden geraakt, hoe het gebied, goed voor zo'n 100 hectare glas, er voor staat en stelt men trots 'hard op weg te zijn om het meest duurzame glastuinbouwgebied van Nederland te worden.' Diverse sierteeltbedrijven in het van oudsher sierteeltgebied worden geportretteerd, maar ook paprikateler Numan is in het gebied gevestigd. Hij haalde al meermaals het nieuws vanwege zijn CO2-neutrale teelt van paprika's met dank aan de inzet van restwarmte. 

Energie is op Alton een belangrijk onderwerp. Naast inzet van restwarmte wordt ook gekeken naar de realisatie van aardwarmte. Meer over de plannen met het gebied hier bij het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord. 

Bekijk alle video's hier. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven