Aardbeientelers geven inzicht in knelpunten recirculatie

Voor alle glastuinbouwteelten geldt dat een (nagenoeg) nulemissie van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen wordt nagestreefd in 2027. Via de emissienormen stikstof worden de telers nu al gedwongen meer te recirculeren.

In september en oktober is in het kader van het project ‘Waterefficiënte teelt op substraat’ een discussie gevoerd met aardbeientelers in drie regionale verbanden over de knelpunten die bestaan voor volledige recirculatie in substraatteelt. Uit deze discussies komen de volgende belangrijkste aandachtspunten naar voren, zo deelt Glastuinbouw Waterproof.

  • Beschikbaarheid over voldoende goed gietwater is een randvoorwaarde om emissieloos te kunnen telen.
  • Natrium: Ophoping van natrium wordt gezien als belangrijkste risicofactor in de teelt, waarbij een waarde van 3 mmol/L wordt genoemd als grenswaarde. Deze grenswaarde wordt op basis van ervaring aangehouden, maar is niet op basis van onderzoek vastgesteld. Mogelijk is hier nog een wereld te winnen, zoals dit ook voor tomaat gedaan is (8 mmol/L naar 20 mmol/L). De meeste natrium komt de kas binnen via het gietwater, een klein deel komt via de meststoffen binnen.
  • Silicium: Silicium uit grondwater kan zorgen voor albinovruchten, met een grenswaarde van 0.35 mmol/L. Bij volledige recirculatie kan ook een lage concentratie silicium in het binnenkomende water zorgen voor een overschrijding van de grenswaarde.
  • Borium: Ook dit kan met het grondwater meekomen en wordt niet verwijderd door omgekeerde osmose. Kan wel voor worden gecompenseerd door borium in het bemestingsschema te verlagen.
  • Recirculeren tijdens de eerste twee weken. Door de vrijkomende deeltjes uit het gebruikte substraat raken de afvoergootjes voor drainwater verstopt. Daarnaast werkt de ontsmetting van het drainwater ook minder goed.

Lees hier meer, ook over de kansen die telers zien om te telen zonder of in ieder geval met veel minder drainwater. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven