"Oostwaarts kun je denken aan export complete kassystemen via containers op onze treinen"

Smartcontainer start railshuttle Rotterdam-Moskou

Zondag 31 oktober is de eerste rit van de Rotterdam-Moskou shuttle van Smartcontainer een feit geworden. Daarmee is er voor het eerst sinds 2005 weer een directe railverbinding met de Russische hoofdstad. Vooralsnog zal de trein een wekelijkse rondgang maken.

"De handel tussen Nederland en Rusland zit sinds 2020 weer in de lift", aldus Frank Donkers, director van Smartcontainer, in een bericht op de website Port of Rotterdam. "Er is dus zeker behoefte aan betrouwbaar, duurzaam en kosteneffectief containervervoer. Met onze shuttledienst kunnen we die leveren."

Bij de start waren onder andere vertegenwoordigers van de ambassades van Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Armenië aanwezig. "Het is mooi om de start van deze treinverbinding tussen Rotterdam RSC en Moskou te mogen beleven”, voegt Gilbert Bal, senior business manager Supply Chain & Logistics bij het Havenbedrijf Rotterdam toe. “Het verbindt niet alleen Rotterdam met Rusland, maar ook met Wit-Rusland en Kazachstan. Daarnaast zal Rotterdam als hub fungeren voor lading van en naar de rest van Europa."

De Rotterdam-Moskou shuttle vertrekt op donderdagen 10.00 uur vanaf het Rail Service Center Rotterdam. Zeven dagen later is de trein, na een stop in Brest in Wit-Rusland, bij de eindbestemming: de spoorweg terminals van Selyatino en Vorsino bij Moskou. 'Van hieruit zijn er aansluitende verbindingen met onder andere Novorossiysk, St. Petersburg, Vostochny, Yekaterinburg, Novosibirsk en China; via grensovergangen Zabaikalsk, Erlian en Naushki.'

Complete kassystemen
De trein bestaat uit twintig 90’ wagons die een combinatie van verschillende containers aankunnen. Donkers: "We zijn heel flexibel, van ‘dry-cargo’ tot tankcontainers. Er kan veel mee. Westwaarts hebben we al boekingen voor Russisch bewerkt (hard)hout, granen en andere agro-producten. Oostwaarts kun je denken aan de export van complete kassystemen via de containers op onze treinen."

Euraziatische landen
Smartcontainer is onderdeel van de Russische multimodal integrator RUSCON; behorend tot de Delo Group en heeft mede daardoor goede contacten en samenwerkingen met Russische overheidsorganisaties, zoals de douane en het ministerie van landbouw. "Met ons bestaande netwerk staan we direct in verbinding met andere Euraziatische landen zoals Wit-Rusland, Armenië, Kazachstan en Azerbeidzjan. Daardoor kunnen we niet alleen een veilige en duurzame verbinding garanderen, maar hebben we onze klanten ook de nodige flexibiliteit te bieden. Zo behoren stops in Duitsland en Polen tot de mogelijkheden. Uiteindelijk is het onze ambitie om in 2022 drie wekelijkse containertreinen te laten rijden."

Bron tekst en foto: Port of Rotterdam


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven