Professionele groenteteelt in het klein

Toen hij nog werkte als journalist bij de Basler Zeitung, heeft hij de psychotherapeut vervangen door de volkstuin. Vandaag de dag zegt Markus Lohr dit met een glimlach op zijn gezicht. Hij was ontevreden met zijn toenmalige baan, en zijn enthousiasme voor groenten groeide, zo vertelt hij in een artikel van de Landwirtschaftliche Informationsdienst.

Daarom nam hij op 39-jarige leeftijd het dappere besluit zijn baan op te zeggen en zich aan te melden voor de verkorte opleiding tot moestuinier. Hij voltooide de scholing op de groenteboerderij van de penitentiaire inrichting Wauwilermoos en bij de coöperatie Agrico/Birsmattehof in Therwil.

Na negen jaar in loondienst volgde in 2014 de volgende stap: "Ik heb er altijd van gedroomd om zelfstandig ondernemer te zijn."

Na lang zoeken zag hij een kans: een verlaten, bijna honderd jaar oude bloemenkwekerij met acht kleine kassen en 16 hectare open grond, ingeklemd tussen bedrijfs- en woongebouwen in Breitenbach SO. Lohr zag direct dat hier met "een beetje werk" een rendabele groenteteelt mogelijk zou zijn. Hij overtuigde de eigenaars van zijn idee en kreeg een huurovereenkomst.

Markus Lohr produceert speciale groenten voor direct marketing. (ep)

Een kleurrijke wereld van groenten op een kleine oppervlak
Zeven jaar later wijst het onopvallende bordje "Gemüse & Setzlinge Direktverkauf" (Groenten & zaailingen directe verkoop) de weg naar de moestuin van Markus Lohr. Daarachter opent zich in en tussen de kassen al snel een kleurrijke en gevarieerde wereld van groenten, die bewijzen dat zijn concept werkt.

De geoogste producten zijn klaar voor verkoop in de nette boerderijwinkel, en de zaailingen worden verkocht aan de andere kant van de boerderij in de verkoopkas. De korte weg erheen voert langs groentebedden met salades, broccoli, kool, koolrabi en zeldzamere gewassen.

Intussen werken, naast de bedrijfsleider, drie mensen - waaronder zijn partner - permanent en het hele jaar door op de boerderij. Daarnaast is er een leerling en zijn er seizoenarbeiders. Lohr biedt ook integratieve werktrainingen aan, in samenwerking met de IV.

De kleine groentekwekerij is gevestigd in de commerciële zone in een voormalige bloemenkwekerij in Breitenbach SO, op een toplocatie voor rechtstreekse verkoop. (ep)

In maart 2019 kon Markus Lohr de buitenterreinen uitbreiden door een extra stuk grond van 23 hectare te huren, 25 km verderop, aan de stadsgrens met Basel in Reinach BL. De voormalige journalist lacht: "Vandaag zou ik zelfs een gezin kunnen voeden met de inkomsten uit de teelt van zaailingen en groenten". Zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk zijn echter al lang het huis uit. Maar eerlijk; tijdens de aanloopperiode viel er niet altijd veel te lachen, en veel dingen liepen anders dan hij aanvankelijk had gedacht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven