Spanje selecteert seizoensarbeiders in thuisland

Telersvereniging UPA Huelva heeft vorige maand 250 arbeidskrachten geselecteerd die van januari tot eind juni 2022 aan de slag zullen gaan op de zachtfruitpercelen van de Spaanse provincie Huelva. De Andalusische delegatie is naar de steden Riobamba, Azogues en de hoofdstad Quito gereisd om de selectie uit te voeren. Het gaat om een pilotproject.

Zachtfruittelers uit Huelva zullen voor de oogst van aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bramen en citrus een beroep kunnen doen op 500 Zuid- en Midden-Amerikaanse arbeidsmigranten (250 uit Ecuador en 250 uit Honduras). Het bezoek en de selectieprocedure vallen onder het GECCO-project, gericht op werving van seizoensarbeiders in hun land van herkomst. 


Manuel Piedra geeft info over de job aan kandidaten uit Quito.

De secretaris-generaal van UPA Huelva is zeer tevreden met de selectie. "De geselecteerden weten dat ze naar Spanje komen met een contract in de hand, ze weten voor welke werkgever ze zullen werken en waar ze gehuisvest zullen worden, ze kennen de economische voorwaarden en ze weten dat ze na zes maanden – want dat is de duur van het contract – terug moeten naar hun thuisland. Dit is een pilotproject en het is van groot belang dat alles goed verloopt, zeker wat betreft de retourplicht. Als alles naar wens verloopt, kan het project ook de komende jaren doorgaan en kunnen we het aantal seizoensarbeiders opkrikken. Er zullen ook families zijn waarvan meer dan één lid seizoen na seizoen op de percelen van Huelva hun brood verdienen", legt Manuel Piedra uit.


Manuel Piedra tijdens het selectieproces in Quito

Het initiatief is het eerste in zijn soort in Andalusië, legt de secretaris-generaal van UPA Huelva uit. "Anderhalf jaar geleden diende UPA Huelva een verzoek in bij het Spaanse Directoraat-Generaal Migratie om ook de werving van arbeidskrachten uit andere landen dan Marokko mogelijk te maken. De telers uit Huelva zijn duidelijk vragende partij na het alarmerende gebrek aan arbeidskrachten, want ook dit jaar is er bedroevend weinig reactie gekomen op het aanbod van de sector bij de Andalusische tewerkstellingsdienst."

Voor meer informatie:
UPA Huelva
upahuelva@upahuelva.org
www.upahuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven