Australische teler verkoopt en verhuurt kas om verdere groei mogelijk te maken

Een van de Australische Flavorite kassen wisselt van eigenaar. In twee fasen wordt een kas in Victoria overgenomen door private equity firma Roc Partners, terwijl Flavorite Hydroponic Tomatoes het pand in Warragul huurt. Met de verkoopopbrengst willen ze hun groeistrategie voortzetten.

De Australische kasgroenteteler is volop in ontwikkeling. Het bedrijf teelt al sinds 1988 kastomaten in Gippsland, Victoria. In juli 2020 gingen ze in zee met de in Sydney gevestigde private equity firma Roc Partners en toen al werd aangekondigd dat er snelle uitbreidingen zouden komen.

Eerst fuseerde het bedrijf zijn drie bedrijfsidentiteiten (Flavorite Hydroponic Tomatoes, Flavourwave en Flavorite Marketing) tot de Flavorite Group. In maart 2021 fuseerden zij met twee andere glastuinbouwbedrijven: Murphy Fresh (Mansfield) en Tatura Fresh (Tatura). Hierdoor kreeg het bedrijf er de teelt van blauwe bessen komkommer bij op hun locatie in Warragul en begonnen hun strategische groeiplannen met de bouw van een 45.000 m2 grote kas, eveneens op de locatie in Warragul, die twee maanden geleden werd voltooid.

Nu is bekend geworden dat Centuria een 50%-belang heeft verworven in hun Warragul-perceel in Victoria voor € 57,5 mln. Het Warragul- eigendom zal worden verhuurd aan Flavorite. De kassen beslaan 42% van het 78 ha grote blok. Het bedrijf omvat ook een kwekerij, een fabriek en een distributiecentrum. Een teeltgebied van 10 ha blauwe bessen werd uitgebreid toen de activa in juni op de beurs werden genoteerd.

Flavorite Group zal de andere helft behouden. CNI moet het resterende belang binnen zes maanden tegen dezelfde voorwaarden kopen. Verwacht wordt dat Centuria in deze periode een nieuw fonds zal oprichten dat uiteindelijk de volledige activa zal bezitten. Eerder investeerde Centuria ook al in een amandelboomgaard, eigendom van Roc Partners en een selderijbedrijf van Boneo.

Volgens de lokale website realestatesource zal Flavorite in Warragul een aanvangshuur van € 6,5 mln/jaar betalen, met vaste huurstijgingen van 3%.

Het komt steeds vaker voor dat kassen hun activa verkopen en verhuren om snelle schaalvergroting en uitbreiding mogelijk te maken. Dit is ook wat Roc Partners van plan is te doen: "We zijn enthousiast om de groeistrategie voort te zetten met het Flavorite team, dat ver voor op schema ligt om van Flavorite een echte krachtpatser te maken in de Australische markt voor AGF-producten," zei investeringsdirecteur Frank Barillaro in juni toen het pand naar de beurs werd gebracht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven