30 jaar LC Packaging Belgium

Tholen – LC Packaging Belgium viert dit jaar zijn 30-jarig bestaan. Kurt Du Bois, directeur LC Packaging Belgium, geeft een inkijkje in de historie en het succes van het bedrijf. In deze 30 jaar tijd transformeerde LC Packaging vanuit een bescheiden onderneming, met een klein maar gepassioneerd team, tot een speler van formaat die met ruim 50 FTE's een jaarlijkse omzet van meer dan 40 miljoen euro realiseert.


Kurt Du Bois (LC Packaging) en Dirk Verheyden (BelOrta)

30 jaar LC Packaging Belgium in vogelvlucht
In het jaar 1991 zet het van oorsprong Nederlandse familiebedrijf LC Packaging een belangrijke stap op de Belgische markt door in Halle een verkoopkantoor te openen. Het kantoor nam de verkoop van kartonnen verpakkingen van kartonproducent Pacapime op zich naast de verkoop van andere AGF-verpakkingen zoals jute en netverpakkingen. Op het gebied van golfkarton richtte de onderneming zich toen nog vooral op het promoten en afzetten van golfkartonnen verpakkingen in de industrie. Al snel breidde dit zich uit naar de AGF-sector waar de populariteit van de golfkartonnen opzetdoos terrein won. “Het werd vlug duidelijk dat er voor de AGF-markt dringend nood was aan het openen van ons eerste opzetstation in België”, zegt Kurt. In 1994 opent LC Packaging daarom hun opzetstation met kantoren op de Mechelsesteenweg in Sint-Katelijne-Waver. Deze locatie gaf het bedrijf in eerste instantie voldoende ruimte om te groeien. “We hebben op die locatie een uitbreiding en nieuwe kantoren op de eerste verdieping kunnen realiseren, maar toch was dit gebouw niet klaar voor onze toenmalige groei en voor onze ambities”, vertelt Kurt. “In 2013 hebben we onze nieuwe loods en kantoren op de Kempenarestraat 55, ook in Sint-Katelijne-Waver, in gebruik genomen.” Op deze site gaat LC Packaging in 2022 de bestaande loods uitbreiden met bijna 2000m².


Kantoor

In '99 ging het bedrijf ook van start in Sint-Truiden. "Dat was niet altijd makkelijk", zegt Kurt. "Destijds werd in die omgeving nog veel gebruik gemaakt van houten kistjes, plastic kratten en massief kartonnen opzetdozen. Er was eerst een sceptische houding tegenover golfkarton als vervanging voor de reeds bestaande verpakkingen: Het zou niet sterk genoeg zijn en snel vochtig worden, wat het ongeschikt maakt voor langere transporten. We hebben door innovatie en R&D de markt kunnen overtuigen dat met de juiste kennis en kunde de golfkartonnen opzetdoos, in combinatie met de toepassing van een Kraft PE laag, een oersterk materiaal vormt. Golfkarton is dé keuze bij uitstek voor  het verpakken van hard en zacht fruit”, vertelt Kurt.

LC Packaging en BelOrta: een sterk partnership
Praktisch direct naast LC Packaging ligt veiling BelOrta. De samenwerking tussen de coöperatie en de verpakkingsgigant loopt terug tot in de beginjaren van LC. “Het was nog niet zo makkelijk om BelOrta als klant voor ons te winnen", zegt Kurt. De veiling gebruikte toen nog veel houten kistjes en toen het de grote overstap naar karton wilde maken, ging de veiling uiteraard ook met de buurman rond de tafel zitten. "Na al deze jaren weet LC wat wij bij BelOrta verwachten van onze leveranciers”, zegt Dirk Verheyden, supervisor verpakkingen BelOrta. “LC Packaging bestaat uit een team dat met je meedenkt en op zoek gaat naar de beste oplossing ook als dat hen geen rendement oplevert. Bij LC Packaging kan je ervan uitgaan dat het wordt opgelost. Daarnaast installeren ze ook productielijnen op de veilingen en natuurlijk ook bij telers als die er baat bij hebben.” 

Service, Snelheid, Stock e n Site
LC Packaging verwerkt in beide opzetstations dagelijks tientallen vrachtwagens met kartonnen opzetdozen en schalen. Op de hoofdlocatie in Sint-Katelijne-Waver (4500m2) is daarom een royaal deel van het pand bestemd voor opslag. Torenhoge stellingen van12m hoog die tot aan het plafond van de loods reiken zijn tot de nok toe gevuld met voorraden karton. “Onze kracht zit juist in onze hoge reactiesnelheid om vlug en volledig in de vraag van de klant kunnen voorzien. We hebben veel op voorraad, zitten op een ideale locatie en de focus van onze service ligt bij het volledig ontzorgen van de klant.”

Onstabiele papiermarkt en stijgende kosten
“We hebben de afgelopen decennia al heel wat meegemaakt”, zegt Kurt Du Bois, “maar de sinds eind vorig jaar aanhoudende papierstijgingen en leveringsproblemen door schaarste zijn ongezien!” De verwachtingen zijn ook niet dat er dit jaar nog een kentering gaat plaatsvinden. En wie durft er in deze tijden nog voorspellingen te doen? Naast het papier stijgen ook vele andere componenten zoals o.a. energie, transport, lonen en zetmeel.” 

“De oplopende leveringstermijnen van bepaalde papiersoorten noodzaken LC Packaging en BelOrta, en ook andere veilingen en onze concullega’s natuurlijk, om samen te bekijken hoe dit naar seizoen 2022 toe anders en beter aangepakt kan worden.

Het nieuwe seizoen gaat ons voor nog grotere uitdagingen plaatsen”, zegt Dirk Verheyden. “Maar met een duidelijke planning en prognose vertrouwen we erop dat we weldra deze onzekere tijden achter ons kunnen laten.”

Commitment op basis van vertrouwen stimuleert het partnership en de verbinding met elkaar. Toch voelt het op z'n minst ongemakkelijk om een deal te maken waarbij de prijs alsmaar oploopt. “Ik roep iedereen op om met elkaar na te denken over mogelijke oplossingen”, zegt Kurt Du Bois, “Het is voor iedereen een nieuw gegeven, maar het is noodzakelijk om met elkaar die oplossingen te vinden om extra rust en stabiliteit in de sector te creëren.”

Duurzame groei
LC Packaging begon met de verkoop van kartonnen verpakkingen in een tijd dat er meer aandacht kwam voor recycling en duurzaamheid. Met kartonnen trays van de juiste kwaliteit voorzag LC in het perfecte alternatief voor houten kistjes en plastic kratten. “30 jaar later zien we dat de behoefte aan duurzame, op maat gemaakte oplossingen groter is dan ooit. Wij kijken er daarom naar uit om samen met onze klanten te blijven innoveren en te zoeken naar circulaire verpakkingsoplossingen. Samen hebben we de toekomst in handen!”

Voor meer informatie:
Kurt Du Bois
LC Packaging 
Kempenarestraat 55
2860 Sint-Katelijne-Waver
België
+3215556810
kdubois@lcpackaging.com
www.lcpackaging.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven