Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatentekort en torenhoge prijzen in Italië

Plantenziekten en lage prijzen hebben de afgelopen jaren geleid tot een drastische afname van het tomatenareaal in Italië. Het gevolg is dat het aanbod niet meer aan de vraag voldoet. En als de vraag het aanbod overstijgt, stijgen de prijzen. Enkele groothandelaren van de groothandelsmarkt in Cesena, waaronder Massimo Castrogiovanni, een specialist in tomaten, bevestigen deze trend.

Massimo Castrogiovanni

"Het is een jaar om snel te vergeten, zowel voor verkopers als inkopers, voor wie uitbetaald moet worden en voor wie moet betalen. En deze situatie houdt nu al drie maanden aan. En voor kwaliteitsproducten moet nog meer geld op tafel worden gelegd. Tot nu toe werden de groene tomaten gespaard, maar ook daar stijgen de prijzen nu snel."

Castrogiovanni raamt de prijsstijging op 20-30% in vergelijking met een jaar geleden.

De redenen voor het tomatentekort zijn virusdruk in verschillende teeltgebieden (vooral op Sicilië), stijging van de prijzen voor grondstoffen, maar ook lage prijzen in enkele seizoenen die veel kleine telers de das hebben omgedaan.

Op 21 oktober kostten trostomaten uit Sicilië in de groothandel
€ 2,30-2,50 per kilo. De groene tomaat van Fondi noteerde € 2 per kilo, tegenover € 1,30 een week voordien.

Vincenzo Miceli, verkoper bij de Agricola-stand, bevestigt de prijsverhoging: "De gele datterino kost nu al € 3,80 per kilo, de rode
€ 3,60. Prijzen voor cherrytomaten liggen rond de € 3,30 per kilo en voor rode trostomaten betaal je € 2,40. Tomaten zijn schaars dezer dagen en wie kwaliteit in huis heeft, krijgt veel bestellingen en kan hoge prijzen stellen."

Publicatiedatum: