Hoogste punt bereikt bij derde nieuwe kas voor WUR

Net als begin vorig jaar is ook recent het bereiken van het hoogste punt van een nieuwe kas voor Wageningen University & Research in Wageningen gevierd door kassenbouwer Bosman Van Zaal. De WUR is volop bezig het complex te vernieuwen. Na eerder al 'Serre Red' volgde de NPEC-kas en nu is het de beurt aan een insectenkas. 


De viering van het hoogste punt. Foto: LinkedIn Bosman Van Zaal

Insectenkas
De derde kas in de serie kas zal door proefbedrijf Unifarm van WUR worden ingezet voor het wetenschappelijk insectenonderzoek en -onderwijs op planten. Het gaat om en turnkey insectenkas. 
De (PKb-I en PKM-II) onderzoekskas, waar onderzoek zal worden gedaan naar insecten op planten, bestaat uit een Venlokas met een totale oppervlakte van 792 m2 en 22 teeltafdelingen (compartimenten). De insectenkas is door Unifarm in samenwerking met DLV ontworpen.

Eind januari 2021 is Bosman Van Zaal begonnen met de engineering van de turnkey insectenkas, en eind juni is er gestart met de bouw. Alle teeltafdelingen worden geklimatiseerd met een eigen recirculatieluchtbehandelingskast (LBK). Hierdoor kan er in elke afdeling een ander klimaat gerealiseerd worden. Dit wordt gedaan door de lucht in de LBK te verwarmen, koelen of ontvochtigen.


De nieuwe insectenkas als 3D-tekening

Geen aardgas
Ook de gehele waterinstallatie en elektrische systemen worden door Bosman Van Zaal gerealiseerd. Alle benodigde warmte en koude energie wordt geleverd vanuit Energia welke is aangesloten op de warmte- koudeopslag ringleiding (WKO-ringleiding) van de campus. Er wordt in de winter geen aardgas meer gebruikt voor de verwarming van de kas, dit gebeurt door middel van warmtepompen. De koude welke hierbij ook ontstaat wordt opgeslagen door de WKO-ringleiding en dit wordt in de zomer gebruikt om de kas te koelen. Tot slot wordt er een Hoogendoorn IIVO computeruitbreiding geïnstalleerd. De verwachte oplevering van de insectenkas is half december 2021.

Voor meer informatie: 
Bosman Van Zaal
info@bosmanvanzaal.com
www.bosmanvanzaal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven