75 deelnemers op slotevent project waterrecirculatie

Op 8 oktober 2021 vond het slotevent van het Nederlands-Vlaamse RECUPA-project plaats. Het evenement, georganiseerd door Proefcentrum Hoogstraten onder leiding van Dieter Baets, trok 75 deelnemers.

RECUPA staat voor RECirculatie zonder Uitspoeling op Puntlozing tijdens de opkweek van aardbeiplanten op trayvelden. Het project liep drie jaar. 

Het startevent werd in 2019 op Nederlandse bodem gehouden. Het slotevent vond plaats op Belgische bodem in Hoogstraten. Het Proefcentrum voor de Groenteteelt deelt op LinkedIn een verslag.  

Aardbei, sla en zandfilter
Eerst vond een rondgang plaats op PCH bestaande uit 3 stops. Hier werden de uitgevoerde en lopende proeven met verschillende ontsmettingstechnieken (2021) van water in de teelt van sla en aardbeien besproken door PSKW en PCH. Daarnaast werd ter plaatse, aan de trayvelden van PCH, meegedeeld hoe het best om te gaan met de nutriëntengift tijdens de trayopkweek van aardbeien.

Vervolgens werden de aanpassingen van afgelopen jaar voor de afloop en de opvang van water besproken, uitgevoerd door Jef Adriaensen. Tenslotte werd de opbouw van first-flush-systeem besproken en hoe we moeten omgaan met de overlopen van dit systeem. In de loods stond ook een trage zandfilter waarvan de werking uitvoerig besproken werd.

Dieter Baets van Proefcentrum Hoogstraten gaf bij de start in 2018 op GroentenNieuws al eens uitleg over het project. Hier staat hij voor drie proefopstellingen, die, zoals op de foto onder te zien is, middenin het grote trayveld staan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven