Canadees onderzoek levert nieuw inzetbare hongerige roofmijt op

Het Canadese Vineland heeft een nieuwe roofmijt ontdekt die plaaginsecten kan helpen bestrijden. Dit alles is mogelijk dankzij een vijfjarig project dat gedeeltelijk gefinancierd wordt door de Canadese regering in het kader van het Canadian Agricultural Partnership's AgriScience Program, een federaal, provinciaal, territoriaal initiatief in samenwerking met de Université du Québec à Montréal (UQAM) en de bio-controleproducent Applied Bio-nomics.

"Deze nieuwe roofmijt Anystis is effectief tegen verschillende belangrijke plagen in kassen door trips en spintmijten te bestrijden en bladluizen te onderdrukken. Als generalistisch roofdier jaagt Anystis ook op echinothrips en wolluizen waarvoor geen bio-controlemiddelen bestaan," zegt Rose Buitenhuis van Biological Control. "Anystis is functioneel compatibel met algemeen gebruikte bio-controlemiddelen, waaronder bladluisparasitoïden en Neioseiulus cucumeris en is een waardevolle toevoeging aan een Integrated Pest Management (IPM) programma."

Ondanks de kannibalistische neigingen van deze jager, slaagde het Vineland onderzoeksteam, geleid door Senior Research Technician Taro Saito, erin om in een laboratoriumomgeving twee goed presterende teeltsystemen voor Anystis te ontwikkelen met kosten die vergelijkbaar zijn met die van andere algemeen gebruikte bio-controlemiddelen. Het onderzoeksteam stelde ook vast dat volwassen roofmijten met een laag sterftecijfer van de insectenafdeling naar de klant kunnen worden verladen.

"Niet gemakkelijk geïntimideerd"
Afgelopen voorjaar hebben ze de roofmijt overgedragen aan Applied Bio-nomics voor het opschalen van die massale teeltsystemen en voor commercialisering. "Anystis is een opwindend nieuw roofdier. Het blijkt een echte generalist te zijn en wordt niet geïntimideerd door enkele van de sterkste natuurlijke verdedigingsmiddelen onder de plaagdieren, zoals was en webben. Hij is gemakkelijk te zien en te verkennen, wat de telers helpt hun activiteit te bekijken en hij heeft altijd honger, een zeer goede eigenschap," zegt Brian Spencer, van Applied Bio-nomics. "We appreciëren het onderzoek van Vineland en hun communicatievaardigheden en kijken ernaar uit om onze samenwerking met hen voort te zetten." Het bedrijf kweekt nu met succes Anystis voor een beperkt aantal mijten die beschikbaar zullen zijn voor telers om te proberen.

De bevindingen van het onderzoeksproject hebben ook uitgewezen dat het volwassen stadium het beste is om in het gewas uit te zetten, omdat de Anystis dan onmiddellijk ongedierte begint te bestrijden en zich voortplant, wat leidt tot een goede vestiging. Het verstrekken van extra voeding (ofwel Artemia-cysten of Ephestia-eieren) houdt de roofmijten in leven wanneer de prooi schaars is.

Extra gewassen
Wat is de volgende stap? Het gebruik van Anystis als bio-controlemiddel is reeds gevalideerd in commerciële kasproeven met gerbera en paprika. Er zal bijkomend onderzoek worden verricht om de doeltreffendheid van Anystis in verschillende andere gewassen, waaronder kasaardbeien, te evalueren. Recente proeven met het Niagara College hebben ook veelbelovende resultaten laten zien voor het gebruik van de roofmijt in cannabis, met het oog op de bestrijding van bladluizen, een van de meest problematische plagen in dit gewas.

Anystis is het tweede nieuwe bio-controlemiddel dat uit dit onderzoeksproject naar voren komt. De eerste was de Syrphid fly, een bladluis-jager ontwikkeld door UQAM en ook beschikbaar via Applied Bio-nomics. 

Voor meer informatie:
Rose Buitenhuis, PhD
Vineland Research
rose.buitenhuis@vinelandresearch.com 
info@vinelandresearch.com
www.vinelandresearch.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven