Oostwolde is blij dat er na 16 jaar weer een groenteboer is

“Kinderen lusten weer mandarijnen”

Tholen - Nog geen maand geleden opende Vershal De Kunst de deuren in Oostwolde. “Het gaat goed, mensen zijn enthousiast en zeggen dan hun kinderen ineens weer mandarijnen lusten. Die lusten ze natuurlijk altijd al maar dan moet je wel goeie hebben”, vertelt René Vos tevreden terugkijkend op de afgelopen weken. “Men is blij dat er weer een echte groenteboer is op het dorp. De laatste sloot 16 jaar geleden de deuren.”


René Vos met op de achtergrond de kunstrepo's

René is zelf opgegroeid in de groenten en fruit. Zijn vader handelde in AGF en samen hebben ze een aantal jaar een eigen winkel gehad. Op zijn 25ste stopte René om als internationaal verkoper aan de slag te gaan. Na jarenlang als verkoper over de wereld te hebben gezworven kwam hij door de Covid-19-uitbraak ineens vooral thuis te zitten en realiseerde dat hij niet weer terug wilde naar dat leven. “Ik zelf miste in Oostwolde een echte groenteboer en dat gold vast voor meer mensen, dacht ik. Toen kwam ik deze hal tegen en ben tussen neus en lippen door maar gestart.”

Vershal De Kunst biedt naast AGF ook noten, zuidvruchten en zuivel en werkfruit. De hal is basic ingericht, met kunstrepro’s aan de muur, een verwijzing naar Galerie De Kunst die zijn vrouw gelijktijdig in Oostwolde opende. Daar hangen werken van Italiaanse kunstenaars te koop of te huur. Met replica’s van enkele van die werken heeft René de vershal aangekleed. ‘De Kunst” verwijst naar de galerie maar ook naar de kunst van het lekker eten en genieten. “René’s Vershal is zo jaren ‘70”, lacht René. Hij woonde 20 jaar in Italië dus daar heeft hij veel opgestoken van de levenskunst.

René is ook zeer actief op Facebook, vooral om klanten te informeren. "Fruit uit de supermarkt is kwalitatief niet goed en wordt daarom miskend. Mandarijn, kaki’s maar ook de ‘gewone’ banaan,"  zegt René. "Kaki’s worden in Italië veel gegeten. Ze moeten zacht en glibberig zijn en niet hard, dat weten de meeste mensen niet. Hard zijn ze niet te pruimen. Rijpe bananen worden zwart van buiten, maar als je de goede hebt blijven ze mooi van binnen, die hoef je dus niet weg te gooien."

Het AGF-vak weer oppakken na 20 jaar is goed te doen. “Het is wel weer even inkomen, maar net als schaatsen en fietsen verleer je het niet. Het gedrag van klanten is wel erg veranderd. Als we vroeger 3 kilo Elstar hadden voor 5 euro, dan waren de pallets niet aan te slepen. Nu koopt niemand meer 3 kilo, 2 kilo is ook al veel. Maar dat is het voordeel van de vershal. Ik heb alles los, dus iedereen kan pakken wat hij of zij nodig heeft. 4 mandarijnen of 40, dat maakt niet uit”, besluit René.

Foto's Vershal De Kunst, gemaakt bij opening eind september

Voor meer informatie:
René Vos
Vershal De Kunst
Stipeplein 4
8431WE Oosterwolde
+31 (0)6 294 54 399
vershalkunst@gmail.com 
FB Vershal Kunst

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven