Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We delen onze geothermische energiebron met het plaatselijke kuuroord"

Duitse en Oostenrijkse teler starten samen nieuwe bedrijf in Oostenrijk

Kasgroenteteler Steiner Gemüsebau gaat in haar nieuwe kassencomplex in het Oostenrijkse Geinberg, gebouwd in samenwerking met Perlinger Gemüse, volledig fossielebrandstofvrij telen, door aardwarmte te gebruiken om de kassen te verwarmen. "We delen onze geothermische energiebron met het plaatselijke kuuroord", vertelt Wolfgang Steiner.

De teler wil dichtbij de lokale gemeenschap staan, juist ook door het gebruik van aardwarme. De teler biedt verse groenten, maar ook banen en tuinbouwonderwijs. "De unanieme steun van de gemeente en de inwoners van Geinberg is belangrijk voor ons. Het was duidelijk geen eenzijdig plan."

Steiner Gemüsebau teelt al enkele jaren tomaten, paprika's en aardbeien in Beieren en gaat nu dus ook in Oostenrijk telen. "We dachten dat als we in Beieren biologische groenten kunnen telen, we dat ook in Oostenrijk kunnen doen. De wetgeving voor biologische telers is hetzelfde, en ons doel is om de hoogst mogelijke standaard te hebben. Bovendien zien we een groeiende vraag naar biologische groenten in Oostenrijk. Met onze nieuwe grote kas kunnen we precies op tijd aan die vraag voldoen."


Conceptontwerp van de kassen in Geinberg, Oostenrijk


Steiners kassen in Emmerting, Duitsland

Samenwerking met Perlinger Gemüse
Het familiebedrijf Steiner uit Beieren begon nog geen twee jaar geleden met het bespreken van de mogelijkheden voor samenwerking met het Oostenrijkse bedrijf Perlinger Gemüse. "We wisten dat als we in Oostenrijk wilden produceren, we met hen zouden samenwerken en onze inspanningen op het gebied van productie en verkoop zouden bundelen. Het is bijna niet te geloven dat we afgelopen februari zijn begonnen met het maken van plannen, en nog geen twee jaar later oogsten we de eerste tomaten en paprika's van ons gezamenlijke project."

Toevallig is het bedrijf van Perlinger een familiebedrijf met precies dezelfde structuur als Steiner Gemüsebau: een vader die samenwerkt met zijn twee zonen. Belangrijker nog is dat de doelstellingen van de bedrijven naadloos op elkaar aansluiten. "De samenwerking verloopt goed en we streven allebei naar de hoogst mogelijke standaard in biologische productie. De kas integreren in de lokale omgeving, zodat we niet los komen te staan van het dorp, was voor ons allemaal belangrijk. We willen mensen informeren over de essentiële functie van de tuinbouw in onze toekomstige toeleveringsketen," legt Wolfgang uit.


LED's in de kas van Emmerting


Wolfgang Steiner

Voedsel educatiecentrum
De Steiners willen dat hun nieuwe kassencomplex meer is dan alleen een voedselproductiefaciliteit. "We hopen er een avontuurlijke plek van te maken voor mensen die meer willen leren over kassen en biologische tuinbouw. We willen het publiek laten zien dat duurzaamheid niet per se hand in hand hoeft te gaan met kleine boerenbedrijven; ook grote bedrijven kunnen duurzaamheid omarmen. Grote kassen spelen immers een rol in de grootschalige voedselproductie. We willen de boodschap overbrengen dat we dit soort projecten nodig hebben om gezond en veilig voedsel te produceren. De voltooiing van dit kassencomplex zal een positief momentum creëren om aan een groter publiek uit te leggen hoe de productie in kassen werkt."

Personeel motiveren
In hun bestaande kas in Beieren was de afgelopen zomer een behoorlijke belasting voor het team, aangezien het steeds veranderende weer een dagelijks bijgewerkte klimaatregeling vereiste. In de ledbelichte kas ging het prima, maar de buitenteelten hadden te kampen met het wisselvallige weer. "Uiteindelijk hebben we alles onder controle kunnen houden, maar we moesten wel steeds het klimaat aanpassen, en dat had wel enig effect op de productie", legt Wolfgang uit. "Ik denk dat we nu eindelijk het juiste evenwicht hebben gevonden tussen zomer- en winterproductie."

Het bedrijf doet er alles aan om zijn personeel gemotiveerd en betrokken te houden. "Het vinden van de juiste mensen is niet eenvoudig, maar we hebben veel stappen gezet om onze gastvrijheid te vergroten. We verhuren appartementen aan onze werknemers in nabijgelegen dorpen, we bieden hulp bij belastingen en bieden langetermijncontracten aan. Voor de nieuwe productieruimte streven we naar een soortgelijke aanpak, want een stapje extra helpt om de juiste mensen aan het bedrijf te binden."

Voor meer informatie:
Steiner Gemüsebau
www.gemuesebau-steiner.de

 

Perlinger Gemüse 
www.perlinger-gemuese.at

Publicatiedatum: